Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem

Autor: Karolina Dąbrowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

5 łyżek

70 dekagramów

4 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

3 łyżki

8 sztuk

1 sztuka

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 pęczek

1 łyżeczka

1 łyżeczka

70 gramów

2 łyżeczki

500 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wykrawamy z mięsa niepotrzebne elementy (pozostałości kostek czy błonki) i porcjujemy.

Krok 2

Przygotowujemy marynatę. Miód mieszamy z musztardą oraz dodajemy do kostkę Knorr. Dodajemy pieprz cytrynowy wedle uznania, 5 łyżek oliwy i bazylię suszoną. Dobrze wymieszaną marynatą polewamy kurczaka i odstawiamy do lodówki.

Krok 3

Przygotowanie gnocchi. Ciasto na kopytka Knorr wyrabiamy wg wskazówek na opakowaniu z użyciem 450 ml zimnej wody.

Krok 4

Po wyrobieniu ciasta i jego odstaniu formujemy wałek i kroimy na kawałeczki. Formujemy kulki, które rozpłaszczamy widelcem. Odstawiamy na 10 minut.

Krok 5

Przygotowanie sosu. Koncentrat z kartonika wlewamy do garnuszka i gotujemy. W międzyczasie siekamy pietruszkę, kilka listków zostawiamy do dekoracji. Miażdżymy (najlepiej w moździerzu) kolendrę w ziarnach z dodatkiem bazylii (świeżej i suszonej). Całość dorzucamy do sosu. Kroimy drobno papryczkę (oczyszczoną z częścią pestek, aby nie było za ostro), dodajemy nieco wody, łyżeczkę octu winnego, pół łyżeczki cukru, a na koniec zagęszczamy jeszcze małym koncentratem oraz 3 łyżkami śmietany.

Krok 6

Wcześniej przygotowane gnocchi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy bardzo krótko, by się nie rozgotowały (około 2-3 minuty).

Krok 7

Kurczaka grillujemy po obu stronach, aż do ładnego zarumienienia. Należy pamiętać, aby nie grillować go za długo, by nie stracił swojej soczystości.

Krok 8

Gnocchi polewamy sosem, kurczaka kroimy w grubsze plastry i układamy obok gnocchi. Całość posypujemy tartym parmezanem i pietruszką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej