Gulasz ziemniaczano-grzybowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz ziemniaczano-grzybowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
119 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

200 gramów

200 gramów

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

0.5 pęczka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr zagotuj z 300 ml wody i wlej do naczynia żaroodpornego.

Krok 2

Ziemniaki dokładnie umyj, następnie osusz i wrzuć w całości (większe przekrój na pół) do sosu.

Krok 3

Pieczarki oraz świeże grzyby pokrój w cząstki, a czosnek posiekaj. Dodaj wszystko do ziemniaków.

Krok 4

Skrop całość oliwą i posyp majerankiem Knorr.

Krok 5

Przykryj naczynie żaroodporne z ziemniakami folią aluminiową i piecz w temperaturze 180 °C przez 30 minut.

Krok 6

Po tym czasie zdejmij folię i piecz kolejne 15 minut. Gulasz grzybowy podawaj posypany sporą ilością posiekanej natki pietruszki oraz z kwaśną śmietaną.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Janina

    Janina , 18.12.2022

    TAK. Przepis genialny w swojej prostocie. Danie wychodzi przepyszne. Wypróbowałam też z innymi (nie młodymi) ziemniakami - smakuje równie wybornie. Jedyne, co można zmienić w tym przepisie to podwoić wszystkie składniki!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz ziemniaczano-grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz ziemniaczano-grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz ziemniaczano-grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz ziemniaczano-grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz ziemniaczano-grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz ziemniaczano-grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz ziemniaczano-grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz ziemniaczano-grzybowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz ziemniaczano-grzybowyGulasz ziemniaczano-grzybowy

Dania jednogarnkowe są proste, szybkie i apetyczne. Dzięki temu przepisowi urozmaicisz klasyczną wersję gulaszu – wariant grzybowo-ziemniaczany to propozycja idealna, kiedy masz ochotę na bezmięsny obiad. Jego przyrządzenie jest bardzo proste – zacznij od ziemniaków, dokładnie je myjąc, osuszając i umieszczając w woreczku z wyrazistą mieszanką przypraw. Pozostałe składniki pokrój w cząstki i posiekaj, a następnie wrzuć do ziemniaków. Smak mieszanki uzupełnisz dodatkiem suszonego majeranku oraz oliwy – zamknij szczelnie worek i delikatnie nim potrząśnij, aby wszystkie smaki i składniki się przeniknęły. Rozgrzej piekarnik do temperatury sugerowanej w przepisie i umieść w nim mieszankę na kilkadziesiąt minut. Jak podawać gulasz? Wybornie smakuje serwowany z dużą ilością posiekanej natki pietruszki oraz kleksem kwaśnej śmietany. Odpowiednim dodatkiem jest również chrupiąca bagietka lub grzanki posypane ziołami i czosnkiem. Smaczne danie w niecałą godzinę – z tym przepisem jest to możliwe!