Ciasto harataniec - na dużą blachę z wiśniami: przepis | Przepisy pixel

Harataniec

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
187 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

640 osób wydrukowało

Pobierz pdf

466 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

80 gramów

1.5 łyżeczki

1 łyżka

4 sztuki

1 łyżka

220 gramów

masa serowa:

1 kilogram

150 gramów

3 sztuki

1 sztuka

120 gramów

3 łyżki

pianka:

5 sztuk

200 gramów

1 opakowanie

oraz:

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 3

Na podpieczony spód wyłóż dżem wiśniowy.

Harataniec - Krok 3

Krok 6

Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj etapami cukier. Zmiksuj. Na koniec wsyp kisiel (proszek) i wymieszaj delikatnie. Tak przygotowaną pianę wyłóż od razu na masę serową. Wyciągnij z zamrażarki ostatnią, jasną część ciasta i zetrzyj na wierzch. Włóż ciasto do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 55 minut. Wystudź i włóż następnie do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc).

Harataniec - Krok 6

Krok 1

Do przesianej mąki pszennej wsyp cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj żółtka, śmietanę i masło. Zagnieć całość. Podziel masę na trzy porcje. Do jednej z nich dodaj kakao. Zagnieć ponownie. Włóż 2 porcje ciasta – jasną i kakaową do zamrażarki na ok. 45 minut.

Harataniec - Krok 1

Krok 4

Z zamrażarki wyciągnij porcję ciasta z dodatkiem kakao. Zetrzyj na dżem wiśniowy.

Harataniec - Krok 4

Krok 5

Przygotuj masę serową. Twaróg zmiksuj z cukrem, jajkami, żółtkiem, mąką ziemniaczaną i roztopionym masłem. Przełóż do blaszki (na startą, kakaową część ciasta).

Harataniec - Krok 5

Krok 2

Pozostałą jasną część ciasta przełóż na dno blaszki. Wyrównaj i ponakłuwaj widelcem. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 15 minut.

Harataniec - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Harataniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Harataniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Harataniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Harataniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Harataniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Harataniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Harataniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Harataniec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - HarataniecHarataniec

Harataniec, czyli ciasto z białym serem oraz subtelną pianką to deser, który pokochają miłośnicy klasycznych serników. Łączy w sobie delikatność masy twarogowej, z kakaowym spodem oraz orzeźwiającym dżemem wiśniowym. Brzmi pysznie? I taki też jest przepis na harataniec. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego ciasta, znanego od wielu lat, czas nadrobić kulinarne zaległości.  Zapraszamy na pyszne ciasto serowe, które przygotujecie w nieco ponad godzinę.

Dla kogo?

Haratniec z serem to propozycja dla tych z was, którzy lubią serniki w nowej odsłonie. Przepis na placek harataniec przypadnie do gustu także zwolennikom deserów z orzeźwiającym dodatkiem owocowym.

Na jaką okazję?

Sernik harataniec to doskonały pomysł na świąteczny czy imprezowy deser!

Czy wiesz, że?

Słodki biały ser przygotowuje się w dniu, w którym mleku uległo skwaszeniu. Do klasycznego twarogu nie dodaje się żadnych substancji zagęszczających, a jego konsystencja zależna jest od zawartości tłuszczu w mleku.

Dla urozmaicenia:

Do dekoracji ciasta serowego wykorzystaj liście świeżej mięty.