
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
50 gramów
1 szczypta
1.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Homara zanurz na minutę we wrzątku, po czym wyciągnij, natnij od strony brzusznej, aby wyciąć czarne jelito i osusz.
Krok 2
Na głęboką blachę ułóż homara, posmaruj go masłem, posyp solą, liśćmi tymianku, rozdrobnionymi liśćmi laurowymi.
Krok 3
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 25-30 minut.
Krok 4
W trakcie pieczenia skrapiaj go wodą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej