Jajka po turecku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka po turecku

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 szczypta

50 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

0.5 sztuki

4 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka wybij do kokilek, a natkę pietruszki posiekaj.

Jajka po turecku - Krok 1

Krok 2

Jogurt przełóż do miseczki, dodaj kostkę czosnkową i wyciśnij sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.

Jajka po turecku - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozpuść masło i dodaj przyprawę do mięs Knorr. Podgrzewaj do momentu aż na patelni pojawią się bąbelki.

Jajka po turecku - Krok 3

Krok 4

W małym garnku zagotuj wodę. Dodaj ocet i sól. Zamieszaj po środku aby powstał wir i dodaj powoli rozbite jajka. Gotuj ok. 3 min. Odcedź.

Jajka po turecku - Krok 4

Krok 5

Na talerzu nałóż jogurt i ugotowane na miękko jajka. Całość polej masłem z przyprawą i posyp natką pietruszki.

Jajka po turecku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka po turecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka po turecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka po turecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka po turecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka po turecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka po turecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka po turecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka po turecku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Jajka benedyktyńskie
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej