Jajka w pomidorach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka w pomidorach

Autor: Marek Gałaszewski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

2 sztuki

1 szczypta

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować pomidory: sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, miąższ pokroić w kosteczkę.

Krok 2

Na niedużą patelnię (około 20 cm średnicy) włożyć masło oraz pokrojony na cienkie plasterki czosnek, chwilę podsmażyć.

Krok 3

Pomidory włożyć (razem z całym sokiem) na patelnię, doprawić solą, pieprzem, oregano i chili, smażyć przez około 4 minuty.

Krok 4

Łyżką zrobić dwa wgłębienia w zawartości patelni i wbić w nie jajka, doprawić solą. Przykryć pokrywą i gotować przez około 3 minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte. Posypać poszarpaną bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Galaretki drobiowe
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej