
Składniki
400 gramów
150 gramów
15 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
200 gramów
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój pierś z kurczaka na kostki 2x2 cm. W misce wymieszaj olej z przyprawą Knorr, połącz z mięsem, opcjonalnie dopraw do smaku solą. Odstaw na bok do zamarynowania.
Krok 2
Ugotuj ryż.
Krok 3
Plastry kiełbasy podsmaż w garnku, dodaj kurczak, smaż chwilę. Dodaj pokrojoną paprykę i cebulę. Smaż przez 2-3 minuty. Dodaj pomidory oraz gorący ryż, dobrze wymieszaj. Danie posyp kolendrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jambalaya
Kuchnia Stanów Zjednoczonych nie sprowadza się wyłącznie do modnych w ostatnich latach burgerów. Tym razem zgłębimy tajniki kulinarne nieco zagadkowego południa kraju. Potrawy tej części świata są wypadkową wpływów przybyszów z najróżniejszych stron – w tym Francji i Afryki. Brzmi jak kuchenny chaos? Jambalaya jest w stanie pogodzić najróżniejsze składniki. Przekonajcie się sami.
Dla kogo?
Dla osób, które uwielbiają z każdym kęsem odkrywać kolejne walory dania. Jambalaya to rodzaj gęstej zupy, paelli lub gulaszu. Potrafi zaskakiwać aż do ostatniej łyżki.
Na jaką okazję?
Południe USA słynie z hucznych obchodów karnawału. Wypróbujcie więc przepis na jambalayę podczas przygotowywania ostatkowego balu. Energii do hucznej zabawy nikomu nie zabraknie.
Czy wiesz, że?
W przeszłości jambalaya pojawiała się w menu biedniejszych obywateli. Z tego względu kucharze byli dość elastyczni w kwestii mięsnych dodatków. Na patelniach lądowało nawet mięso aligatorów i wiewiórek.
Dla urozmaicenia:
Gęstą potrawkę można serwować z chrupiącą bagietką posypaną ulubionymi ziołami.