
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżka
2 łyżeczki
200 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mieszam składniki mokre: jajka i jogurt. Do masy wsypuję cukier wanilinowy i proszek do pieczenia (specjalnie placków nie słodzę, bo zjadam je polane syropem klonowym) i wrzucam owoce. Na końcu dosypuję mąkę, w ilości takiej aby uzyskać odpowiednią konsystencję (trochę gęstszą niż na naleśniki).
Krok 2
Na patelni rozgrzewam oliwę z masłem. Masę plackową układam łyżką na rozgrzany tłuszcz. Placki smażę najpierw z jednej strony (aż stężeją), następnie przewracam na drugi boczek.
Krok 3
Zjadam z serkiem wiejskim i polane syropem klonowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej