
Składniki
250 mililitrów
5 sztuk
400 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początku w woku rozgrzewamy jedną łyżkę oleju roślinnego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 400g piersi z kaczki, pokrojonej w paseczki. Całość smażymy do momentu, aż mięso się zarumieni, po czym odkładamy je na osobny talerz.
Krok 2
Ponownie w woku rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy jeden zmiażdżony żabek czosnku oraz jedną łyżeczkę świeżego startego imbiru. Całość chwilę smażymy mieszając.
Krok 3
Do podsmażonego czosnku oraz imbiru, dodajemy pięć plastrów ananasa, pokrojonych w kostkę, 250ml mleka kokosowego, jedną łyżkę sosu słodko kwaśnego, jedną łyżeczkę przyprawy sambal oelek oraz jedną łyżeczkę przyprawy curry. Całość doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając.
Krok 4
Następnie do całości dodajemy wcześniej podsmażoną kaczkę. Przyprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez 4-5 minut, po czym potrawa będzie gotowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej