
Składniki
1 sztuka
14 ziaren
1 szczypta
1 łyżka
7 sztuk
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 opakowanie
10 dekagramów
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Galaretkę rozpuść w 1.5 szklanki wrzątku. Wystudź, wlej na płytki talerz i wstaw do lodówki do stężenia.
Krok 2
Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz. W każdym odetnij spód tak, aby można je było postawić poziomo jako tułów kaczuszki.
Krok 3
Twaróg rozdrobnij, dodaj śmietanę, przyprawy i wymieszaj.
Krok 4
Uformuj kuleczki - będą to główki kaczuszek i wciśnij w nie po dwa ziarna pieprzu - jako oczy oraz mały kawałek marchewki, który będzie dziobem.
Krok 5
Główki dołącz do jajek wykałaczkami.
Krok 6
Jajka ułóż na galaretce, bo bokach każdego zrób podłużne kleksy majonezu - skrzydełka.
Krok 7
Pomidorki ponacinaj kilka razy i rozchyl tak, żeby powstał kwiat. Ułóż na galaretce. Boki talerze udekoruj szczypiorkiem i listami natki pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej