
Składniki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżeczki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka kroimy w niewielką kostkę, mieszamy z olejem i marynatą do kurczaka. Odstawiamy na pół godziny, a następni podsmażamy, aż mięso zarumieni się z każdej strony.
Krok 2
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a oliwki w plasterki.
Krok 3
Ciasto francuskie kroimy na nieduże kwadraty, takiej wielkości, żeby nadawały się do zjedzenia „na raz”. Kwadraciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na każdym z nich kładziemy po kawałku kurczaka, troszkę cebuli i plasterek oliwki. Posypujemy ziołami prowansalskimi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapeczki z kurczakiem
Szukasz efektownej przekąski, którą podasz na przyjęciu ze szwedzkim stołem? Kanapeczki z kurczakiem to smaczna i elegancka propozycja. Można je przygotować dość szybko. Ozdobione czarną oliwką oraz czerwoną cebulą i posypane ziołami prowansalskimi, nie tylko wspaniale się prezentują, ale i doskonale smakują. Ciasto francuskie możesz kupić w sklepie, zaoszczędzisz w ten sposób czas na jego przygotowanie. Marynowane przed smażeniem mięso będzie aromatyczne i sprawi, że cała potrawa nabierze wyrazistego smaku, który podkreślą też przyprawy i cebula. Kanapeczki z kurczakiem możesz podać na dużym półmisku ozdobionym w kilku miejscach liśćmi bazylii, natką pietruszki albo karbowaną sałatą. Dobrze będą się z nimi komponować różnego rodzaju sosy, np. jogurtowo-koperkowy, tysiąca wysp, czosnkowy lub pomidorowy. Ciasto francuskie z kurczakiem możesz wykorzystać również jako uzupełnienie lunchu w pracy i zjeść np. z sałatką. Do kanapeczek świetnie pasować będą także deska serów, winogrona i oliwki. Z takim zestawem możesz śmiało podać je na kolację. Wytnij wtedy nieco większe kwadraty ciasta francuskiego, a przekąskę zamienisz w podstawę wieczornego posiłku. Zajrzyj do przepisu i przygotuj to pyszne danie.