Kanapka z pastą z awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kanapka z pastą z awokado

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

9

heart
376 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 sztuki

0.25 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Rozgniecione widelcem awokado wymieszaj z drobno posiekaną cebulką.

Kanapka z pastą z awokado - Krok 1

Krok 2

Pieczywo posmaruj pastą awokado. Na awokado ułóż plasterki rzodkiewki.

Kanapka z pastą z awokado - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem potasu, fosforu, miedzi, folianów.

2

Opinie o przepisie

  • Zbigniew Trzaska

    Zbigniew Trzaska , 15.12.2019

    eleganko szybkie danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • klaudusiek200x klaudusiek200x

    klaudusiek200x klaudusiek200x , 12.09.2019

    Pyszne ja awokado sblędowałam i wyszły 4 kromki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka z pastą z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka z pastą z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka z pastą z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka z pastą z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka z pastą z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka z pastą z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka z pastą z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapka z pastą z awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka z pastą z awokadoKanapka z pastą z awokado

Proste i szybkie drugie śniadanie? Kanapki z pastą z awokado zrobisz w mig. Wystarczy kilka składników, aby wyczarować smakowitą przekąskę. W tym celu przygotuj awokado, rzodkiewkę, cebulę i żytni chleb.

Dla kogo?

Przepis przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom warzywnych wariacji. Przepyszna pasta z awokado doskonale nadaje się na kanapki oraz do jedzenia solo. Śmiało można ją łączyć z rozmaitymi dodatkami. Tak przyrządzony posiłek bardzo łatwo jest zapakować i zjeść w pracy. Wygodnie i smacznie.

Na zdrowie!

Danie jest cennym źródłem błonnika, który korzystnie reguluje pracę jelit). Oprócz tego dostarcza do naszego organizmu potas (436,6 mg czyli 22% RWS), który jest odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi tak ważnego dla zdrowia serca.

Czy wiesz, że?

Chcesz obrać awokado i nie wiesz jak się za to zabrać? Spieszymy z pomocą. Umyte warzywo przekrój wzdłuż, tak by powstały dwie połowy. Nacinacie rozpocznij od pestki. Po przekręceniu awokado powinno bez problemu się przepołowić, pozostawiając nasiono w jednej części. Wbij ostrze noża lekko w pestkę i przekręcając, wyjmij ją delikatnym ruchem. Następnie natnij owoce w kostkę (bez przecinana skórki). Na koniec oddziel miąższ od łupiny za pomocą łyżeczki. I gotowe!