Pulpety z mielonego mięsa indyka w sosie z dojrzałych pomidorów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety w sosie pomidorowym

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

30

heart
573 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

657 osób wydrukowało

Pobierz pdf

903 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

sos pomidorowy:

1 sztuka

0.5 sztuki

0.25 sztuki

2 łyżeczki

700 mililitrów

700 mililitrów

170 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso mielone przełóż do miski, dodając jajko i opakowanie Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese oraz chleb razowy wcześniej namoczony w wodzie i odpowiednio z niej odsączony.

Pulpety w sosie pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Całość zagnieć na gładką masę i ukształtuj z niej małe kuleczki. Z podanych składników powinno wyjść 16 kuleczek po ok. 35 g. Kuleczki mięsne wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez 10 min.

Pulpety w sosie pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Na patelni,skropionej oliwą z oliwek smaż drobno posiekane warzywa przez ok. 10 min. Następnie dodaj wodę i przecier pomidorowy, całość duś przez ok. 15 min. Powstały sos zblenduj na gładką masę i dopraw do smaku pieprzem.

Pulpety w sosie pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Kaszę pęczak ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Gotowe pulpety przełóż do sosu i zagotuj. Danie podawaj z pęczakiem.

Pulpety w sosie pomidorowym - Krok 4
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Zamiast  mielonego mięsa z indyka przyrządź pulpety rybne, np. ze zmielonego dorsza. Przygotowany sos możesz także doprawić suszonym oregano i bazylią.

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Jeżeli masz wrażliwy przewód pokarmowy, możesz zamienić kaszę pęczak na kaszę jaglaną, która nie dość, że zawiera znacznie mniej błonnika, dzięki czemu jest lżej strawna, to dodatkowo uważana jest za jedną z najbardziej wartościowych kasz. Zawdzięcza to zawartym w niej składnikom mineralnym, takim jak magnez, potas, cynk i żelazo oraz witaminom z grupy B.

1

Opinie o przepisie

  • Karina Dziedzic

    Karina Dziedzic , 03.12.2017

    nie podoba mi się, że nie ma alternatywy bez sosu Knorr. Nie kazdy lubi eykorzystywac gotowe mieszanki.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety w sosie pomidorowymPulpety w sosie pomidorowym

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym, podawane z kaszą pęczak, to zdrowe i smaczne danie, które w dodatku jest łatwe w przyrządzeniu. Delikatne mięso w gęstym sosie pełnym warzyw będzie stanowiło pełnowartościowy obiad lub pożywną kolację. Wybierz mięso mielone z piersi indyka, połącz z naturalną przyprawą, jajkiem i razowym chlebem, a następnie wyrób z niego masę i uformuj niewielkie kotleciki. Ugotuj je, w tym czasie przygotowując sos. Na niewielkiej ilości oliwy podsmaż cebulę, marchewkę oraz selera, zagotuj i dodaj przecier pomidorowy. Gotuj do momentu, aż zgęstnieje, a potem zblenduj na gładką masę i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Do sosu pomidorowego będzie pasować także bazylia i oregano. Ostrożnie przełóż pulpety do sosu i zagotuj wszystko razem. Danie podawaj z kaszą pęczak, która nie tylko jest pyszna, ale także pożywna, ewentualnie z delikatną kaszą jaglaną. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością – przyrządź pulpety w sosie pomidorowym na najbliższą okazję.