Kluski z bryndzą - przepis: kopytka, leniwe z serem | Przepisy.pl pixel

Kluski leniwe z serem bryndza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
226 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

185 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 garść

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

2 łyżki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. 2. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Ser bryndzę również przeciśnij przez praskę. 3. Do wystudzonych ziemniaków dodaj bryndzę, jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo) Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką),

Kluski leniwe z serem bryndza  - Krok 1

Krok 2

Wałki ciasta pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut. Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Po zagotowaniu sosu dodaj łyżkę kwaśnej śmietany oraz połowę posiekanej natki pietruszki.

Kluski leniwe z serem bryndza  - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę.

Kluski leniwe z serem bryndza  - Krok 3

Krok 4

Dodaj kluski oraz posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie zamieszaj i natychmiast podawaj z sosem serowym na boku.

Kluski leniwe z serem bryndza  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Zdrowo i kolorowo

    Zdrowo i kolorowo , 21.07.2016

    Lubimy !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniela Krzyzak

    Daniela Krzyzak , 09.07.2016

    kopytka <3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski leniwe z serem bryndza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski leniwe z serem bryndza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski leniwe z serem bryndza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski leniwe z serem bryndza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski leniwe z serem bryndza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski leniwe z serem bryndza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski leniwe z serem bryndza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski leniwe z serem bryndza  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Delikatne leniwe
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kluski leniwe z serem bryndza Kluski leniwe z serem bryndza

Delikatne kluseczki leniwe okraszone smażoną na patelni cebulką to doskonała propozycja na apetyczny obiad. Wariant z bryndzą to klasyczne połączenie gotowanych kartofli z białą odmianą owczego sera. To nieskomplikowane danie potrafi przełamać kuchenną rutynę. Kluski leniwe to mączna potrawa, która może być dodatkiem do pieczonych mięs, szczególnie z sosami, ale równie często jest podawana solo – z różnymi rodzajami okrasy. Na jaki wariant byś się nie zdecydowała, sukces w kuchni masz gwarantowany. Kluski leniwe z serem bryndza przygotujesz na bazie składników, które masz w domu – ziemniaki, mąka, jajka lub z Fixu kopytka czy leniwe Knorr. Po dodaniu do nich bryndzy, otrzymasz ciasto, z którego zrobisz kluski. Najlepiej podawaj je polane usmażoną na tłuszczu cebulką, koniecznie z zielonym dodatkiem w postaci natki pietruszki. Odrobina czosnku zaostrzy smak leniwych i wydobędzie z nich to, co najlepsze.