
Składniki
500 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
150 gramów
2 sztuki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.

Krok 2
Wałek z ciasta pokrój na małe kwadraty. Następnie rękoma uformuj z każdego kwadratu małą kulkę. Spłaszcz ją delikatnie w dłoniach i palcem zrób w środku wgłębienie.

Krok 3
Uformowane kluski śląskie gotuj w lekko osolonym wrzątku około 2-3 minut.

Krok 4
Boczek oraz cebule pokrój w drobną kostkę. Następnie smaż na patelni, aż cały tłuszcz się wytopi dopraw Majerankiem Knorr.

Krok 5
Dodaj kluski śląskie oraz posiekany szczypiorek. Podawaj.


Dobra rada:
Aby boczek dobrze się kroił, wstaw go do zamrażalnika na 2 godziny.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kluski śląskie ze skwarkami
Kluski śląskie to prawdopodobnie najbardziej znane danie kuchni śląskiej, które jest uwielbiane w całej Polsce. Stanowi mączną część popularnego zestawu: kluski śląskie ze zrazem wołowym i modrą kapustą. Swobodnie można jednak komponować z nimi inne zestawy obiadowe. Są na tyle uniwersalne, że pasują do wielu rodzajów mięsa. Idealnie smakuję się również podane jedynie ze skwarkami. Ciasto możesz zrobić sama, łącząc w jedną masę ugotowane i przeciśnięte przez prasę ziemniaki, mąkę i jajka. Jeśli jednak zależy ci na czasie, możesz wykonać je dużo szybciej z gotowego Fixu kopytka czy leniwe Knorr. W przypadku klusek śląskich bardzo ważne jest ich umiejętne gotowanie. Dlatego też pamiętaj, aby nie gotować ich zbyt długo. Idealne kluski śląskie nie mogą być zbyt miękkie. Obowiązuje zasada trzech minut od momentu wrzucenia ich do gotującej się wody. Smakowitym dodatkiem będzie tak zwana omasta – kawałeczki wędzonego boczku usmażone na niewielkiej ilości tłuszczu. Palce lizać!