
Składniki
ciasto:
3 szklanki
2 szklanki
30 gramów
1 szczypta
6 sztuk
4 sztuki
1 szczypta
farsz:
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
3 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szklankę mąki zmieszaj z dwoma szklankami wrzącego mleka, ostudź. Dodaj utarte z odrobiną cukru drożdże, wymieszaj i postaw w ciepłe miejsce, aby zaczyn podrósł.

Krok 2
Sześć całych jaj i żółtka dobrze roztrzep, dodaj do wyrośniętego rozczynu. Dosyp resztę mąki, posól i bardzo dokładnie wyrób. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.

Krok 3
Główki kapusty pokrój w ćwiartki. Umyj w zimnej wodzie. Włóż do wrzątku, posól i ugotuj.

Krok 4
Wyjmij z garnka, gdy przestygną, odciśnij. Drobno posiekaj cebulę i przesmaż do zrumienienia. Dodaj kapustę i przesmaż. Wbij 2 jajka, wymieszaj, dodaj mielone ziele angielskie.

Krok 5
Gdy ciasto nieco się „ruszy”, podziel je w kawałki. Z każdego uformuj małą płaską bułkę z wklęśnięciem w środku. W zagłębienie włóż przygotowane nadzienie. Wyrównaj powierzchnię i posmaruj jajkiem wymieszanym z odrobiną wody.

Krok 6
Knysze ułóż na wysmarowanej blasze i gdy podrosną wstaw do średnio gorącego piekarnika na 25 - 30 minut. Upieczone ułóż na półmisku. Podawaj na gorąco polane stopionym masłem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Knysze z kapustą
Knysze z kapustą znają zwłaszcza mieszańcy wschodnich krańców Polski, ale są tak pyszne, że warto je zaprosić na świąteczne stoły w całym kraju. W naszym przepisie proponujemy wigilijne, postne knysze na cieście drożdżowym, upieczone z duszoną kapustą i cebulą. To połączenie z pewnością zachwyci niejednego smakosza. O sukcesie tego przepisu świadczy szybkie ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje, oraz smakowity farsz ze świeżej kapusty z cebulką i aromatycznymi przyprawami. Knysze to wigilijna potrawa wywodząca się ze wschodu. Są bardzo popularne zwłaszcza u naszych sąsiadów: na Litwie, Białorusi czy Ukrainie. Czasami przybierają postać pieczonych drożdżowych pierogów z ciasta drożdżowego, ale bywają także robione na bazie ciasta z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Farsz do knyszy to pole do popisu dla amatorów gotowania – może być grzybowy, szpinakowy czy cebulowy. Nie zapominaj, by zawsze mono je przyprawić. m.in. pieprzem i ziarnem kminku.