
Składniki
biszkopt czekoladowy:
8 sztuk
150 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
170 gramów
100 gramów
1 łyżka
mus:
120 mililitrów
2 łyżki
30 gramów
60 mililitrów
40 gramów
1 sztuka
20 gramów
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kopiec kreta zacznij od przygotowaniu biszkoptu. Rozpuść masło i wystudź do temperatury pokojowej. Do misy miksera wbij jajka, dodaj cukier puder i wanilię. Ubijaj do uzyskania jasnej puszystej masy ok 10-15 minut. Do ubitej masy dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszaj. Na koniec partiami dodaj wystudzone masło, cały czas delikatnie mieszając rózgą kuchenną.

Krok 2
Prostokątną foremkę do ciasta (ok 25x30cm) wysmaruj masłem. Wyłóż dno pergaminem, wylej równomiernie biszkopt i piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut.

Krok 3
W tym czasie przygotuj mus. Namocz żelatynę. Śmietankę (120ml) ubijaj z cukrem pudrem aż do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. Drugą porcję śmietany (60ml) zagotuj w małym rondelku. Dodaj połamaną czekoladę (białą), jogurt, odciśniętą żelatynę, miąższ z wanilii i wszystko wymieszaj miękką łyżką aż krem zrobi się gładki.

Krok 4
Odstaw krem jogurtowy aż ostygnie do temperatury pokojowej. Następnie połącz go z wcześniej ubitą śmietaną i ubij rózgą. Na końcu zetrzyj mleczną czekoladę na tarce i dodaj do musu.

Krok 5
Upieczony biszkopt wyjmij z blaszki i odwróć. Teraz zdejmij ostrożnie pergamin. Obkrój boki (zachowaj okruszki). Blaszkę umyj, osusz i wyłóż dno ponownie pergaminem. Na dno połóż ponownie biszkopt.

Krok 6
Banany obierz, pokrój wzdłuż na pół i połóż na biszkopcie. Zalej całość przygotowanym musem, posyp okruszkami biszkoptu i wstaw do lodówki na minimum 2h. Podawaj kopiec kreta dobrze schłodzony.


Dobra rada:
W cieście kopiec kreta, banana możesz zastąpić innymi owocami np. mrożonymi malinami lub śliwkami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kopiec kreta na blachę
Szukasz przepisu na pyszny deser? Wypróbuj placek kopiec kreta i oddaj się rozkoszy, jaką niesie wyjątkowe połączenie smaków. Czekoladowy biszkopt w zestawieniu z aksamitnym waniliowym musem oraz słodkimi bananami tworzą rewelacyjną kompozycję. Klasyczny przepis zakłada charakterystyczny okrągły kształt, ale my zaprezentujemy kopiec kreta w wersji na blachę – może mniej widowiskowa, ale równie smaczna propozycja! Co więcej, ciasto przygotowane na blaszce o wiele łatwiej pokroić, a dozowanie wielkości porcji nie sprawia żadnego problemu. Według nas, kopiec kreta na dużą blachę nie jest zwykłym ciastem – to podróż przez smakowe krainy, gdzie każda warstwa to nowe odkrycie. Jego przygotowanie to świetna zabawa, a degustacja to nic innego jak rytuał, który przemieszcza nas do magicznego świata kulinarnych przyjemności. Jesteście gotowi zakopać się w tworzeniu tego niezwykle efektownego ciasta? Zapraszamy do pieczenia!
Dla kogo?
Kopiec kreta to nieskomplikowany przepis, któremu sprosta nawet amator słodkich wypieków. Jeśli jednak chcesz doświadczyć czegoś niezwykłego, to z pewnością ciasto kopiec kreta będzie dla Ciebie czymś idealnym. Dzięki swojemu połączeniu idealnego smaku i oryginalności wyglądu zaskoczy i zaciekawi nawet największych ciastowych niejadków! Dla tych, którzy uwielbiają połączenie chrupiącego biszkoptu z kremowym nadzieniem, kopiec kreta stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Ciasto to jest również dedykowane tym, którzy cenią smakowe podróże i chcą doświadczyć czegoś więcej niż standardowy deser. Jeśli chcesz przygotować kopiec kreta, przepis jest naprawdę nieskomplikowany i prosty, co zaskoczy wszystkich gości. Łatwość wykonania w tym przypadku daje znakomite rezultaty godne mistrza cukiernictwa! Jeśli lubisz słodkie desery z owocową nutą, przepis na kopiec kreta z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Na jaką okazję?
Kopiec kreta jako przepis na blachę z powodzeniem może pełnić rolę deseru idealnego na słodki poczęstunek do kawy lub herbaty. Ciasto sprawdzi się również na większe okazje. Na szczęście kopiec kreta jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale także doskonale sprawdzi się na różnego rodzaju okazje. Szukasz zaskakującego akcentu na świątecznym stole? Chcesz zrobić coś przepysznego dla swoich gości lub najbliższej rodziny? A może zwyczajnie chcesz się rozpieścić po długim dniu i masz ochotę na coś wspaniałego w smaku? Przepis na kopiec kreta z bananami na blachę zaskoczy Ciebie i Twoich gości! Aromatyczny biszkopt, subtelny waniliowy krem i słodkie banany to rewelacyjna opcja na rodzinne przyjęcie w ogrodzie i nie tylko. Kopiec kreta może z powodzeniem zastąpić tort urodzinowy! Ciasto przygotowane według naszej receptury to prawdziwa uczta dla kubków smakowych, dlatego przygotuj się na to, że większość w mgnieniu oka poprosi o dokładkę!
Czy wiesz, że?
Kopiec kreta – przepis na blachę? A czemu by nie? Tradycyjne przepisy zakładają okrągłą formę, jednak dzięki przygotowaniu na większej blasze możesz zaspokoić ochotę na słodycze większej liczby gości! Przygotowaliśmy także kilka trików, dzięki którym kopiec kreta nie może Ci się nie udać! Aby uzyskać idealną czekoladową polewę, warto dodać do niej kroplę oleju roślinnego. To sprawi, że czekolada będzie bardziej elastyczna i łatwiej się rozprowadzi. Przygotowując ciasto kopiec kreta, sięgnij po blaszkę z wyjmowanym dnem. Dzięki temu krojenie placka będzie o wiele prostsze i unikniesz ryzyka naruszenia ciasta. Biszkoptowa posypka prezentuje się bardzo atrakcyjnie, dlatego warto zadbać o jak największą precyzję podczas serwowania deseru. Kiedy nadajesz ciastu kształt kopca, eksperymentuj z dekoracjami. Możesz użyć kawałków owoców, płatków migdałów, posypki czy też kawałków czekolady. Kreatywność nie ma granic! A jeśli chcesz uzyskać ładne, równomiernie pokrojone kawałki, po złożeniu i ostygnięciu ciasta warto je na chwilę schłodzić w lodówce. Kroi się wtedy łatwiej, a warstwy lepiej się trzymają! I teraz nikt z Twoich gości nie zapomni o tak niebiańskim doznaniu smakowym, jakim jest ciasto kopiec kreta!
Dla urozmaicenia:
Dla jeszcze lepszego efektu ciasto kopiec kreta serwuj w towarzystwie owoców. Rześki akcent to świetne urozmaicenie przepisu. Placek kopiec kreta z malinami lub borówkami to wyjątkowy smak, który na długo zapada w pamięci. Na szczęście kopiec kreta to ciasto, które nie tylko zaskakuje wyjątkowym smakiem, ale także daje dużą swobodę w kwestii nadzienia. Możesz chcesz zaszaleć jeszcze bardziej i dodać do kremu ulubione owoce, orzechy, kawałki czekolady czy inne smakołyki? Dzięki temu dostosujesz smak ciasta do własnych preferencji, a z pewnością sama masa Ci się nie znudzi! Nie zapomnij również o tym, że robienie ciasta powinno być przyjemnością, więc po przygotowaniu kopca kreta, możesz spokojnie dać się ponieść wodzy fantazji i przygotować danie w taki sposób, by jak najlepiej odzwierciedlało Ciebie i Twoje umiejętności. A może preferujesz oryginalne połączenia smaków? Wierzch ciasta udekoruj liśćmi mięty! Szukasz innych słodkich inspiracji? Sprawdź koniecznie nasze przepisy na ciasta!