
Składniki
2 łyżki
1 szczypta
15 dekagramów
7 sztuk
1 szczypta
2 łyżki
0.5 szklanki
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
6 jajek ugotuj na twardo w wodzie z dodatkiem soli. Ostudź, obierz i pokrój w małą kostkę.
Krok 2
Bułkę pokrój w kostkę, zalej letnim mlekiem i odstaw na 10 minut. Lekko odciśnij i przełóż do miski.
Krok 3
Wlej śmietanę, dodaj masło i utrzyj na jednolitą masę.
Krok 4
Dodaj pokrojone jajka, zieleninę i żółty ser.
Krok 5
Wbij jajko, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Starannie wyrób.
Krok 6
Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcje masy i formuj owalne kotlety. Spłaszcz je lekko i obtaczaj w bułce tartej.
Krok 7
Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej