Kotlety z groszku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety z groszku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
308 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

253 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

677 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

1 pęczek

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 szklanka

4 łyżki

sos miętowy:

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

4 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki upiecz w mundurkach w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Gdy ziemniaki zrobią się miękkie odstaw je do ostygnięcia. Po tym czasie ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków.

Kotlety z groszku - Krok 1

Krok 2

Szklankę komosy ugotuj według zaleceń producenta na miękko. Ugotowaną komosę dodaj do ziemniaków.

Kotlety z groszku - Krok 2

Krok 3

Mrożony zielony groszek przelej wrząca wodą. Groszek przełóż do kielicha blendera, dodaj do niego natkę kolendry, jajko i czosnek. Wlej olej z pestek dyni i kilka łyżek wody. Całość dokładnie zmiksuj a następnie przetrzyj przez sito. Powstałą masę połącz z ziemniakami i komosą.

Kotlety z groszku - Krok 3

Krok 4

Dodaj ostrą i wędzoną papryczkę oraz mielony kminek – masa powinna być dość zwarta. Całość, jeśli uznasz to za konieczne, dopraw do smaku szczyptą soli. Uformuj z niej małe kulki. Kulki rozpłaszcz do grubości jednego centymetra i obtocz je w bułce tartej lub ziarnach sezamu.

Kotlety z groszku - Krok 4

Krok 5

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i skrop delikatnie oliwą. Ułóż na niej kotleciki delikatnie skropione oliwą, również z góry. Kotleciki wstaw do nagrzanego do 190ºC piekarnika na około 20 minut.

Kotlety z groszku - Krok 5

Krok 6

Miętę, jogurt i czosnek zmiksuj dokładnie w blenderze, połącz z majonezem, który nada smak i poprawi konsystencję sosu. Całość dopraw jeszcze do smaku sokiem z wyciśniętej cytryny.

Kotlety z groszku - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowane w ten sposób kotleciki są dość kruche i łatwo się rozpadają, aby nieco poprawić ich konsystencję możesz do nich dodać łyżkę mąki pszennej. Jeśli nie chcesz używać produktów z glutenem zastąp bułkę tartą ziarnami sezamu.

1

Opinie o przepisie

  • Bolesław Morys

    Bolesław Morys , 24.11.2016

    A siła za 100 lat.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z groszku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z groszkuKotlety z groszku

Kotlety z zielonego groszku to dobry sposób na warzywne danie. Do ich przygotowania, oprócz groszku, potrzebujesz tylko ziemniaków, komosy ryżowej, jajek i przypraw, w tym świeżych ziół. Zacznij od ugotowania ziemniaków, by zdążyły wystygnąć. Wybierz mączyste odmiany typu C, np. ibisy lub gracje, a łatwiej będzie później formować kotlety. Następnie przeciśnij je przez praskę i połącz z komosą ryżową. Zastąpisz ją np. kaszą jaglaną, ryżem lub kuskusem. Z groszku przyrządź mus z dodatkiem jajka, kolendry i oleju z pestek dyni. Ma on specyficzny smak, lekko orzechowy – jeśli użyjesz innego oleju, kotleciki wyjdą nieco inne. Połącz obydwie masy, dopraw i formuj z niej kotleciki, a następnie panieruj w bułce tartej, zwykłej lub typu panko. Do panierowania kotletów z groszku sprawdzi się też sezam. Kotleciki upiecz, a kiedy będą w piekarniku, przygotuj do niech sos miętowy, który świetnie podkreśli ich smak. Kotleciki z groszku stanowią dobrą przekąskę, nadają się także na obiad – wtedy podawaj je z ziemniakami i surówką.