
Składniki
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę gryczaną wrzucamy do miski. Jajko wbijamy do miseczki, roztrzepujemy i wlewamy do kaszy.
Krok 2
Do kaszy dodajemy serek wiejski, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy wszystko.
Krok 3
Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oliwy. Łyżką nakładamy masę z kaszy i smażymy na złoto z obu stron.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety z kaszy gryczanej
Jeśli szukasz alternatywy dla kotletów z mięsa mielonego, przygotuj je z kaszy gryczanej. Wyśmienity smak to tylko jedna z zalet dania, a kolejną jest krótki czas potrzebny do jego przygotowania. Kasza gryczana występuje w wersji niepalonej (jasnej) oraz palonej (ciemnej), która ma bardziej intensywny smak. Przygotowanie masy na kotlety rozpocznij od wymieszania ugotowanej do miękkości dowolnej kaszy z roztrzepanym jajkiem, które połączy poszczególne składniki. Dodaj także ziarnisty serek wiejski, a następnie, ze względu na dosyć łagodny smak wszystkich składników, przypraw potrawę pieprzem. Użyj też świeżej posiekanej natki pietruszki, która nada kotletom przyjemny posmak i aromat. Dokładnie wymieszaj wszystko, tak aby masa była jednolita, a kotlety się nie rozpadały. Uformuj z niej niewielkie placuszki i smaż na patelni z obu stron do momentu, aż zyskają złocisty kolor. Jako dodatek do kotletów z kaszy gryczanej podaj ogórki kiszone albo małosolne, odpowiednia będzie też surówka z kapusty kiszonej.