
Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij na margarynie.

Krok 2
Dodaj curry oraz ryż i całość podsmaż kilka minut. Wlej wodę tak, aby przykryła ryż na około 1 centymetra wysokości. Dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Całość delikatnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie odstaw ryż do ostygnięcia mieszając go od czasu do czasu.

Krok 3
Zetrzyj ser żółty i wraz z rozkłóconymi jajkami, smażonym boczkiem z cebulą dodaj do ryżu i wymieszaj.

Krok 4
Z masy ryżowej uformuj 8-10 placków i podsmaż je z obu stron na złoty kolor. Podawaj samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety ryżowe z serem
Złociste kotleciki ryżowe z boczkiem i serem, udekorowane pomidorkami koktajlowymi, to świetna inspiracja na danie obiadowe. Do ich przygotowania niezbędny jest ryż – wypróbuj wariant tej potrawy z białym długoziarnistym, brązowym lub jaśminowym. Pamiętaj jednak, że każdy z nich wymaga innego czasu gotowania. Smak ryżu podkreśl podsmażoną na patelni cebulą oraz bulionem na włoszczyźnie. Godnym polecenia dodatkiem do dania będzie również curry – mieszanka, która nada nie tylko odpowiedniego smaku, ale również koloru. Z gotowym ryżem połącz starty ser żółty oraz roztrzepane jajka – dzięki temu masa na kotleciki zyska gęstą, spójną konsystencję. Ewentualnie sięgnij też po łyżkę mąki pszennej. Na koniec w masę wmieszaj kawałki usmażonego boczku – sprawdź, jak smakuje w wersji z wędzonym, który urozmaici aromat dania. Uformowane kotleciki usmaż na złoty kolor. Podawaj je na ciepło – jako samodzielne danie albo uzupełnienie potrawy mięsnej bądź rybnej. Co sądzisz o naszym przepisie na kotleciki ryżowe z boczkiem i serem?