
Składniki
2 łyżki
70 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
50 gramów
130 gramów
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni z termoobiegiem. Wszystkie suche składniki posiekać razem z masłem, następnie dodać żółtko, mleko i mak. Całość porządnie zagnieść.
Krok 2
Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość 2-3 mm i wyciąć foremkami ciastka. Ciastka układać na papierze do pieczenia i piec przez 6 lub 7 minut. Ostudzić.
Krok 3
Podana ilość składników wystarczy na około 25 ciasteczek.
Krok 4
Przepis pochodzi z książki E. Adamskiej „Kuchnia polska i światowa”.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej