
Składniki
2 sztuki
1 litr
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię obieramy i wycinamy gniazdo nasienne.
Krok 2
Na maśle krótko przesmażamy posiekany w cienkie plasterki czosnek, a po chwili dodajemy do niego pokrojoną w średniej wielkości kostkę cukinię.
Krok 3
Warzywa przesmażamy (a właściwie to dusimy, bo ogień ma być mały) około 10 minut, aż cukinia będzie miękka.
Krok 4
Zalewamy warzywa bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Następnie minimalizujemy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut.
Krok 5
Miksujemy blenderem całość do uzyskania gładkiego kremu. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
Krok 6
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej