
Składniki
3 sztuki
1 sztuka
300 mililitrów
2 sztuki
1 łyżka
6 sztuk
3 szklanki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zaczynamy od przygotowania bulionu. Można przygotować go z samej kostki bulionowej, jednak dla pełniejszego smaku warto dodać włoszczyznę i kurczaka.
Krok 2
Warzywa obieramy i wkładamy do garnka. Kurczaka dokładnie płuczemy i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy 1, 5l wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 3
Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy 2 kostki bulionowe. Gotujemy na wolnym ogniu 30 minut.
Krok 4
Przecedzamy bulion przez gęste sito i dodajemy starte ogórki, startą marchewkę z włoszczyzny i ryż.
Krok 5
Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
Krok 6
Zabielamy zahartowaną śmietaną i doprawiamy do smaku. Można lekko zakwasić sokiem z cytryny.
Krok 7
Przed nałożeniem, obieramy kurczaka z kości i chrząstek i mięso układamy na dnie talerzy. Zalewamy zupą. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej