Zupa ogórkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ogórkowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

74

heart
1817 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

886 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1686 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 litry

3 sztuki

2 łyżki

1 szklanka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Poszatkuj marchew oraz pietruszkę, następnie ugotuj w 2 l wody.

Zupa ogórkowa - Krok 1

Krok 2

Do gotującej się wody dodaj jedną bulionetkę Knorr.

Zupa ogórkowa - Krok 2

Krok 3

Poszatkuj ogórki i dodaj je, gdy pozostałe warzywa się ugotują. Pogotuj je do zmięknięcia ogórków. Następnie wlej szklankę wody z ogórków i zagotuj.

Zupa ogórkowa - Krok 3

Krok 4

Następnie roztrzep w wodzie śmietanę i dodaj do ugotowanej zupy. Pogotuj ją jeszcze przez 5 minut, po czym podawaj z ziemniakami lub ryżem.

Zupa ogórkowa - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

100

Opinie o przepisie

  • Jacel

    Jacel , 27.02.2022

    ciekawe skąd ten żółty kolor?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Oliwia  Blazejewska

    Oliwia Blazejewska , 11.08.2016

    najpyszniejsza!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Rembowska

    Natalia Rembowska , 26.07.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Pasterak Książek

    Ewa Pasterak Książek , 13.01.2015

    A moj wnuczek woli czerwona.haha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Cipior-Pasterak

    Basia Cipior-Pasterak , 13.01.2015

    Przesądzili z bulionetka i stad kolor.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Gogółka

    Irena Gogółka , 12.01.2015

    No moja jest pyszna dzisiaj ugotowałam też

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Jonek

    Teresa Jonek , 12.01.2015

    zainspirowała mnie dzisiaj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislaw Trochimski

    Stanislaw Trochimski , 12.01.2015

    Dobra... ((((...:-D...)))).... nigdy nie jest zła..... ha ha ha....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Hajok

    Monika Hajok , 12.01.2015

    Bo jest ze śmietaną a to tylko zdjęcie, może aparat felerny, a i marchewka swoje robi :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Hajok

    Monika Hajok , 12.01.2015

    Bo ze śmietaną i marchewka swoje robi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Rosinska

    Jadwiga Rosinska , 12.01.2015

    Lubie ogorkowa ale wole fasolowa z zasmazka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kaja

    Ewa Kaja , 12.01.2015

    Z tego przepisu nie jadla bym tej zupy.ktos tu zauwazyl ze powinna byc zielona i dobra uwaga.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Potocki

    Marek Potocki , 12.01.2015

    hmm ogórkowy sezon aha już wiem KOnonowicz się nie zgodził załapałem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eliza Włodarczyk

    Eliza Włodarczyk , 12.01.2015

    ..moja ulubiona zupka !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kacyrz

    Małgorzata Kacyrz , 12.01.2015

    Jestem głodna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Schönbächler

    Marta Schönbächler , 11.01.2015

    zgadzam sie z pania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Schönbächler

    Marta Schönbächler , 11.01.2015

    was???? ogorkowa hahaha kanst du nicht polnisch lesen?!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Żurawski

    Andrzej Żurawski , 11.01.2015

    Właśnie dziś u nas była ogórkowa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Schönbächler

    Marta Schönbächler , 11.01.2015

    czyli w wigiie tez nie jecie kapusty??!!!! lub bigosu w sylwka ??? szkoda mi was. ale trudno kazdy ma jakies swoje smaki. ja nie cierpie tatara i flakow.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Marciniak

    Halina Marciniak , 11.01.2015

    No ogórkowa w źadan sposób z zimą mi się nie kojarzy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Menge

    Barbara Menge , 11.01.2015

    Właśnie wczoraj jadłam ogórkową mniam !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Schönbächler

    Marta Schönbächler , 11.01.2015

    zimny chyba tylko mieso zre hahahha!i dlatego sobie wyglada.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Schönbächler

    Marta Schönbächler , 11.01.2015

    bo sam sie oklamujesz czlowieku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Schönbächler

    Marta Schönbächler , 11.01.2015

    bla bala bla panie cieslak!!!! a, ja czasami daje kostke rosolowa do potrawy. a, jak pan sie zywi w restauracji,to tez pan pyta kucharza,czy czasem bulionetki nie dal do potrawy???!!!! nie oklamuj sie sam panie !!!!!!!!¨¨

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Schönbächler

    Marta Schönbächler , 11.01.2015

    w niedziele postawa rosol!!!!!!!!!!!! jutro obowiazkowo pomidorowa .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Raszeja

    Teresa Raszeja , 11.01.2015

    Moja ulubiona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Kopytek

    Elzbieta Kopytek , 11.01.2015

    Nigdy nie gotuję na bulionkach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Buks

    Piotr Buks , 11.01.2015

    czy chodzi o kandydata SLD na prezydenta?? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kowalska

    Joanna Kowalska , 11.01.2015

    Cóż to zupa wyborcza Pani Ogórek..

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ogórkowaZupa ogórkowa

To, co polskie smakuje najlepiej. Zupa ogórkowa to jedna z potraw będących wizytówką polskiej sztuki kulinarnej. Treściwa, lekko kwaśna zupa ogórkowa z ziemniakami nie ma sobie równych. Jej smak i aromat, jest znany i ceniony od lat, chociaż ostatnio stała się mniej modna – zupełnie niesłusznie. Chcesz dowiedzieć się, jak przygotować najlepszą zupę ogórkową? Przepis udowodni, że jest to prostsze niż myślisz.

Dla kogo?

Po licznych eksperymentach z egzotycznymi specjałami pojawiła się ochota na powrót do korzeni i najlepszych lokalnych smaków? Miej w pogotowiu przepis na zupę ogórkową! Czasem zapominamy, że najlepsze smakołyki znajdują się tuż pod nosem.

Na jaką okazję?

Chcesz przygotować prosty, a zarazem smaczny posiłek dla całej rodziny? Dzięki przepisowi na ogórkową zupę z tym zadaniem poradzisz sobie celująco. Na początek przygotuj wszystkie warzywa, jakich potrzeba do ugotowania wywaru na zupę ogórkową. Podstawą jest oczywiście marchew i pietruszka. Zetrzyj je na grubszej tarce, a następnie zagotuj razem z wodą. Gdy będą miękkie, dodaj także starte ogórki kiszone.

Czy wiesz, że?

Aby jeszcze bardziej wzmocnić smak potrawy, w przepisie na ogórkową uwzględnij szklankę wody z kiszonych ogórków. Na koniec odrobina kwaśnej śmietany i gotowe.

Dla urozmaicenia:

O czym należy pamiętać, zbliżając się do końca przepisu? Zupę ogórkową możesz podawać na dwa sposoby – z ziemniakami lub z ryżem.