Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
1 szklanka
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Poszatkuj marchew oraz pietruszkę, następnie ugotuj w 2 litry wody.

Krok 2
Do gotującej się wody dodaj jedną bulionetkę Knorr.

Krok 3
Poszatkuj ogórki i dodaj je, gdy pozostałe warzywa się ugotują. Pogotuj je do zmięknięcia ogórków. Następnie wlej szklankę wody z ogórków i zagotuj.

Krok 4
Następnie roztrzep w wodzie śmietanę i dodaj do ugotowanej zupy. Pogotuj ją jeszcze przez 5 minut, po czym podawaj z ryżem lub ziemniakami.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ogórkowa - VIDEO
Szacowana cena przygotowania dania: do 10 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.
Jeśli masz ochotę na klasyczny obiad, przygotuj zupę ogórkową. Zacznij od zrobienia drobiowego albo warzywnego wywaru. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj pietruszkę i marchewkę. Sprawdzi się również dodatek selera korzeniowego. Ugotuj je razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, a kiedy zmiękną, dodaj starte ogórki kiszone. Zachowanie tej kolejności jest bardzo ważne, ponieważ ziemniaki nie zmiękną w kwaśnej wodzie. Jeśli o tym zapomnisz i dołożysz ogórki od razu, ugotuj ziemniaki osobno. Pod koniec gotowania, dolej do garnka szklankę wody z ogórków. Rób to stopniowo i próbuj zupy, tak by kwaskowatość była odpowiednia. Zupa ogórkowa dobrze smakuje również z ryżem oraz z makaronem. Wzbogacisz jej smak dodatkiem wędzonych żeberek albo kawałkami gotowanego mięsa, np. z kurczaka. Podawaj zupę ogórkową z łyżką kwaśnej śmietany albo jogurtu greckiego. Możesz także zabielić ją od razu. Po ugotowaniu zahartuj śmietanę, by uniknąć zwarzenia i wlej do zupy. Posyp ją dużą ilością koperku. Sprawdź nasz przepis i ugotuj pyszną ogórkową.