Zupa ogórkowa z ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ogórkowa z ryżem

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

2

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 litry

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

5 sztuk

3 sztuki

0.5 szklanki

6 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wkładam 1 udko z kurczaka i zalewam wodą (ok. 2 litrów). Dodaję 1 marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, 2 ząbki czosnku (wszystkie warzywa oczywiście obrane, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki). Dodaję przyprawy: 2 gałązki świeżego lubczyku, 5 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 2 łyżki przyprawy uniwersalnej.

Krok 2

Całość gotuję ok. 1 godziny. Po tym czasie odcedzam wywar. Wsypuję do niego pół szklanki ryżu i 5 - 6 ogórków kiszonych startych na grubej tarce.

Krok 3

Udko z wywaru obieram i mięso pokrojone na mniejsze kawałki również dokładam do gotującej się na małym ogniu zupy. Od czasu do czasu mieszam, żeby mi ryż nie przywarł do garnka.

Krok 4

Również marchewkę z wywaru kroję w kostkę i dorzucam do zupy. Gotuję całość do momentu gdy ryż będzie miękki. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem.

Krok 5

Na koniec wlewam do zupy pół szklanki śmietany 30%. Zupę nalewam na talerze i każdą porcję posypuję natką pietruszki.

Edyta Kyzioł

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ogórkowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej