Zupa ze świeżych ogórków – ogórkowa z koperkiem | Przepisy.pl pixel

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

130

heart
1318 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1642 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2267 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

100 gramów

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

200 gramów

40 gramów

4 ziarna

1 sztuka

40 gramów

200 mililitrów

1 pęczek

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki, cebulę i pora pokrój w małą kostkę. Marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 1

Krok 2

W garnku, w którym zazwyczaj gotujesz zupę, rozpuść margarynę. Wrzuć warzywa i zeszklij je smażąc przez chwilę na wolnym ogniu. Następnie dodaj opłukane skrzydełka z kurczaka.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 2

Krok 3

Całość zalej 1 litrem zimnej wody i dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr. Wywar doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę i dodaj przyprawy.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 3

Krok 4

Zupę gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. W międzyczasie obierz ogórka, zetrzyj go na tarce, posiekaj koperek i wyciśnij sok z cytryny.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 4

Krok 5

W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z mąką ziemniaczaną, startym ogórkiem i koperkiem. Dodaj odrobinę gorącej zupy, po czym całość wlej do garnka dokładnie mieszając.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 5

Krok 6

Zupę doprowadź do wrzenia i od razu odstaw na bok.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 6

Krok 7

Gdy zupa będzie już gotowa, dopraw ją do smaku sokiem z cytryny i - jeśli jest taka potrzeba, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 7
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

23

Opinie o przepisie

  • Elizabeth

    Elizabeth , 05.08.2022

    Pierwszy raz robiłam i wcinalismy aż uszy się trzesły

    Odpowiedz Odpowiedz
  • hana

    hana , 02.06.2022

    Gotuję tą zupkę i jest smakowita

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pyska Chmielnicka

    Pyska Chmielnicka , 18.01.2019

    Robiłam dziś pierwszy raz,wyszła cudowna!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Kluziak

    Iza Kluziak , 03.01.2017

    Zupa bardzo smaczna, obie wersje zupy ogórkowej są świetne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Karcz

    Agata Karcz , 17.07.2016

    Robię już od dawna jest pyszna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Chęć

    Elżbieta Chęć , 17.07.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Orfin-Wojtkowska

    Ewa Orfin-Wojtkowska , 16.07.2016

    Robiłam. Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Węgrzyńska

    Marzena Węgrzyńska , 16.07.2016

    Właśnie dzisiaj zrobiłam na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 16.07.2016

    Oczywiście, każdy ma swoje upodobania i przyzwyczajenia kulinarne :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 16.07.2016

    Czyli jednak - wygrywa wersja mocno kwaśna ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Głuszec

    Monika Głuszec , 16.07.2016

    SPROBUJE MOZE AILE JAKOS ZUPA MIZERIOWA MNIE NIE CIAGNIE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Adamus

    Anna Adamus , 16.07.2016

    Robiłam , pyszota :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 16.07.2016

    A próbowała Pani ze świeżych ogórków? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Głuszec

    Monika Głuszec , 16.07.2016

    JAK ogorkowa to TYLKO z kiszonych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 16.07.2016

    pyszna tylko z ogórków kiszonych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Mazurkiewicz

    Alicja Mazurkiewicz , 16.07.2016

    Jedlusmy, robimy. Jest przepyszna. Lepsza od tej z kiszonych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Siwy

    Katarzyna Siwy , 12.07.2016

    nie spodziewałam się że będzie taka smaczna - polecam niezdecydowanym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil J.

    Kamil J. , 18.06.2016

    Pyyyychoootaaaa: )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Czarnecki

    Jan Czarnecki , 09.11.2015

    Miodzio :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Kaczmarek

    Marcin Kaczmarek , 27.06.2015

    Gotować to współobywatele, gotować. Pierońsko pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • hanuskka hanuskka

    hanuskka hanuskka , 20.06.2015

    muszę to ugotować,jeszcze nie jadłam takiej zupy.Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zbysiowa

    zbysiowa , 07.06.2015

    brzmi smacznie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymon Koko

    Szymon Koko , 27.04.2015

    w składnikach czosnek a w przepisie cebula. poza tym fajny przepis;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ogórkowa ze świeżego ogórkaZupa ogórkowa ze świeżego ogórka

Zupa ogórkowa ze świeżych zielonych ogórków? Zgadza się! I chociaż pewnie masz wrażenie, że jedynym słusznym rozwiązaniem jest zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, spróbuj to zmienić! Proponujemy ci przepis na niebanalną zupę ze świeżych ogórków, która na pewno sprawdzi się równie dobrze i na stałe zagości w twoim kuchennym repertuarze.

Dla kogo?

Zupa ze świeżych ogórków jest odpowiednia dla każdego, kto ceni sobie delikatne zupy. Połączenie aromatycznych warzyw i bulionu z kurczaka usatysfakcjonuje nawet najbardziej wymagające podniebienia. To także bardzo dobry pomysł, jeśli z ogórkami jest ci nie po drodze. Przekonaj się, że zupa ogórkowa ze świeżych ogórków może smakować świetnie i wcale nie musi kojarzyć się z kwaśną ogórkową według przepisu babci!

Na jaką okazję?

Zupa ze świeżych ogórków z koperkiem to doskonały pomysł na pierwsze danie kilkuelementowego obiadu. Dzięki swojej delikatnej formule będzie doskonałym wstępem do kolejnych, bardziej wyrazistych dań.

Czy wiesz, że?

W sezonie ogórkowym możesz wykorzystać ogórki gruntowe. Małe, pachnące latem ogórki na pewno podkreślą smak całej zupy z zielonych ogórków. Aby podkreślić smak zupy, dopraw ją sokiem z cytryny, a także solą i pieprzem. Przyprawy dodane z umiarem sprawią, że twoja zupa nabierze odpowiedniego charakteru.

Dla urozmaicenia:

Zupa z zielonego ogórka będzie świetnie wyglądała w wersji kremowej. Wystarczy, że ugotowaną zupę zmiksujesz na gładką masę. Na wierzch dodaj kleks gęstej śmietany lub jogurtu greckiego, a całość ozdób posiekanym koperkiem. Tak przygotowane danie na pewno zrobi furorę na Twoim rodzinnym stole!