
Składniki
1 sztuka
null
3 sztuki
3 sztuki
null
0.5 szklanki
null
0.5 łyżki
null
1 sztuka
5 sztuk
1 pęczek
1 sztuka
0.5 łyżeczki
2 łyżki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz włoszczyznę i cebule pokrój w kostkę, pora w plastry.
Krok 2
Warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju.
Krok 3
Zalej 1,5 litra wrzątku, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj około pół godziny. Dołóż starte na tarce o dużych oczkach ogórki.
Krok 4
Gotuj jeszcze około 15 minut. Śmietanę rozetrzyj z żółtkiem i mąką na gładko. Wlej ostrożnie do zupy, podgrzej.
Krok 5
Pokrojone w kostkę kromki zrumień na maśle, wymieszaj z natką, czosnkiem i skórką cytrynową, smaż minutę. Zupę przypraw sola oraz pieprzem , posyp grzankami.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej