
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
1 łyżka
3 łyżki
2 łyżki
6 szklanek
200 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz marchewkę i cebulę, pokrój w kosteczkę. Smaż je mieszając przez 2 minuty na rozgrzanym maśle.
Krok 2
Pieczarki pokrój w plastry, dodaj i lekko przesmaż.
Krok 3
Oprósz mąką i mieszając wlewaj wolno bulion Knorr. Zagotuj , przykryj i gotuj 25 minut.
Krok 4
Mięso wyrób z jajkiem, bułką tartą oraz szczyptą soli, pieprzu i gałki. Uformuj małe pulpeciki. Usmaż je na rozgrzanym oleju.
Krok 5
Do zupy dołóż stary ser i gotuj aż się roztopi. Dopraw solą i pieprzem. Pulpety przełóż do zupy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pieczarkowa z pulpetami
Gęsta zupa pieczarkowa z pulpetami jest intensywnie warzywna i wyrazista. Przygotowuje się ją z marchewki smażonej z cebulą i pieczarkami. Całość zalewa się bulionem, a dodatek mąki sprawia, że zupa jest gęsta i bardziej kremowa. Jej smak podkreśla też starty żółty ser, który dorzuca się pod koniec gotowania. Można zastąpić go także serkiem topionym, np. śmietankowym. Możesz również zmiksować zupę blenderem na gładki krem pieczarkowy. Dopełnieniem potrawy są pulpety z mięsa mielonego. Oprócz pieprzu i gałki muszkatołowej dopraw je do smaku również innymi ziołami, np. oregano, chili czy tymiankiem. Zupę posyp przed podaniem świeżym koperkiem, natką pietruszki lub cebulką. Potrawa sprawdzi się też jako ciepła kolacja. Serwuj ją z kawałkiem ciemnego pieczywa lub z czosnkowymi i ziołowymi grzankami. Chcesz wzbogacić to danie o odpowiednie dodatki? Dołącz do niego ziemniaki, makaron lub kaszę. Jeśli natomiast szukasz alternatywy dla popularnej pieczarkowej, przygotuj ją z pulpetami. Pomoże Ci w tym podany przepis.