Zupa azjatycka – przepis: szybka i prosta z fasolą | Przepisy.pl pixel

Azjatycka zupa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

heart
595 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

539 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1197 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

8 sztuk

30 gramów

2 łyżki

0.5 pęczka

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso opłucz, pokrój w kostkę, przełóż do garnka, zalej 1,2 l wody i gotuj przez 10 minut.

Azjatycka zupa  - Krok 1

Krok 2

Grzyby, cebulę oraz marchewkę pokrój w paski i dodaj do wywaru z mięsem.

Azjatycka zupa  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 300 ml wody i dodaj do wywaru z mięsem oraz warzywami. Gotuj 5 minut.

Azjatycka zupa  - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie dodaj do zupy posiekany szczypiorek oraz kiełki. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw sosem sojowym, nie gotuj – natychmiast podawaj. Rosół azjatycki możesz również serwować z makaronem lub ryżem.

Azjatycka zupa  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Azjatycka zupa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Azjatycka zupa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Azjatycka zupa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Azjatycka zupa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Azjatycka zupa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Azjatycka zupa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Azjatycka zupa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Azjatycka zupa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Tajska zupa krewetkowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Azjatycka zupa Azjatycka zupa

Orientalna kuchnia jest fascynująca, zaciekawia niezwykłym połączeniem smaków. W idealnie zrównoważonym daniu z Azji powinny być więc akcenty słone, słodkie, kwaśne i ostre. Do przygotowania azjatyckiej zupy potrzebne będą: pierś z kurczaka, marchewka, pieczarki lub grzyby shitake, oraz fasola mung – bardzo popularna w azjatyckich daniach zarówno w ziarnach, jak i w formie kiełków.

Dla kogo?

Lubicie orientalną kuchnię, ale samodzielnie jeszcze nie przyrządzaliście dań z tego odległego rejonu świata? Z przepisem na zupę azjatycką to proste. W potrawie znajdują się wszystkie orientalne smaki.

Na jaką okazję?

Czas przygotowania zupy po azjatycku nie jest długi, więc może od razu zaczniecie ją przyrządzać? Będzie to bardzo przyjemna odmiana od znanych smaków pomidorówek i krupników.

Czy wiesz, że?

Całość należy doprawić słonym sosem sojowym lub rybnym. Wiele osób nie wyobraża sobie zupy azjatyckiej bez tych dodatków– smak będzie bardziej wyrazisty. Wśród przypraw powinien znaleźć się również imbir, czosnek i chili. Akcent na koniec, to coś zielonego, np. cebulka dymka, świeże liście laurowe albo kolendra. Miseczka takiej zupy poprawia humor i stawia na nogi!

Dla urozmaicenia:

Do azjatyckiej zupy dodać można również tofu oraz makaron ryżowy lub sojowy. Oba są bardzo szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba ich gotować – wystarczy zalać wrzątkiem. Gotowe!