Krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

23

heart
637 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

353 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

703 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

250 gramów

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

80 mililitrów

4 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Całość zalej 700 ml wody, żeby zupa była odpowiednio doprawiona dodaj kostkę rosołową i ziemniaki. Gotuj do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach - Krok 1

Krok 2

Dodaj szczaw i ser mascarpone. Wszystko razem zmiksuj dokładnie na gładką masę.

Krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach - Krok 2

Krok 3

W oddzielnym garnku zagotuj wodę z octem. Do gotującej się wody wbij jajko. Gotuj około 2 minut aż białko wokół jaj zetnie się. Zupę podawaj z jakiem w koszulce i kawałkiem opieczonej bagietki.

Krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli chcesz aby twoja zupa miała ładny zielony kolor tuż przez zmiksowaniem dodaj trochę świeżego szpinaku.

105

Opinie o przepisie

  • Hanna B. B.

    Hanna B. B. , 08.05.2020

    Super wygląda i takoż smakuje.Dzięki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Delost

    Marcin Delost , 22.08.2018

    wyśmienite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Konkiewicz

    Stanisław Konkiewicz , 27.06.2018

    Szczaw musi się gotować by oddał smak więc słuchając się przepisu zupa nie bedzie miała totalnie smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Walczak

    Marek Walczak , 29.04.2015

    Hm ...szczaw ktoś to już polecał kiedyś...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Mężeński

    Krzysztof Mężeński , 28.04.2015

    Ja proponuję wersję szpinskowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Kryś

    Ilona Kryś , 28.04.2015

    na pewno pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Stanisław

    Adam Stanisław , 28.04.2015

    A ja to czuję że z dwie porcje to na luzaku bym wchłonął... :D :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sorajka Chaj Pawłowska

    Sorajka Chaj Pawłowska , 28.04.2015

    Fuujj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga Barczyńska

    Olga Barczyńska , 28.04.2015

    to ja poproszę - z dostawą do biura :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Urbaniak

    Mariusz Urbaniak , 28.04.2015

    Niema mięsa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Urbańska

    Wioleta Urbańska , 28.04.2015

    Bardzo lubie lekie i wiosenne zupy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Draganczuk

    Ewa Draganczuk , 28.04.2015

    Ella tez uwielbiam taką zupę a u babci smakowała pysznie.... moja juz tak nie smakuje-:(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Jereczek

    Halina Jereczek , 28.04.2015

    Ja Bardzo lubie Wiosene zupy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslaw Gorzach

    Wieslaw Gorzach , 28.04.2015

    Czy jakas zaprosi na taka pysznosc.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslaw Gorzach

    Wieslaw Gorzach , 28.04.2015

    Kt

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Brian Johnston

    Brian Johnston , 28.04.2015

    <(")

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Vittorio Valdini

    Vittorio Valdini , 28.04.2015

    Ja !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wojdalska-woźniak

    Anna Wojdalska-woźniak , 28.04.2015

    Pyszne, ale szczawiu nie mogę!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Wielińska

    Teresa Wielińska , 27.04.2015

    Ja poproszę !! Bardzo lubię i kojarzy mi się z wiosną .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Poszepczyńska

    Agnieszka Poszepczyńska , 27.04.2015

    może i smaczne.... ale kolor odrzuca :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Borowska

    Halina Borowska , 27.04.2015

    Szczawiowa z gotowanym jajkiem...także pychota... :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Chart

    Grazyna Chart , 27.04.2015

    Zjadloby sie cos po polsku .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Werhun

    Ewa Werhun , 27.04.2015

    Może i pyszne, ale ja nie lubię szczawiu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wołyńska

    Ewa Wołyńska , 27.04.2015

    A już chciałam na taką pychotke do sąsiada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Czerniak

    Małgorzata Czerniak , 27.04.2015

    Wygląda dziwnie :-(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Prus

    Eugeniusz Prus , 27.04.2015

    Ale kto poda.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Śpilkowska

    Barbara Śpilkowska , 27.04.2015

    WAŻNY SMAK ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Śpilkowska

    Barbara Śpilkowska , 27.04.2015

    ZJADŁA BYM :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Perz

    Barbara Perz , 27.04.2015

    Ale ta zielen nieapetycznie jakos wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Tkaczyk

    Józef Tkaczyk , 27.04.2015

    a może by tak szparagi - w różnych postaciach ( nam, niam ) ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkachKrem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach

Z liści szczawiu przygotowuje się smaczne sałatki, pesto, a także zupy, najczęściej serwowane z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić to popularne danie w zupełnie nowej odsłonie – w postaci gęstego kremu z dodatkiem serka mascarpone. Najpierw drobno posiekaj cebulę oraz czosnek i podsmaż na rozgrzanym w garnku tłuszczu. Następnie zalej całość wodą i rozpuść w niej kostkę rosołową z pietruszką i lubczykiem. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dorzuć do wywaru i gotuj na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie. Na koniec dodaj do garnka opłukane liście szczawiu oraz mascarpone. Całość zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera. W innym garnku zagotuj wodę z octem spirytusowym i wbij do niej jajko – będzie gotowe, gdy białko się zetnie. Tak przygotowany dodatek umieść w talerzu z gorącą zupą. Podawaj ją z grzankami, udekorowaną świeżym szczypiorkiem. Sprawdź, jak wspaniale smakuje krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach. Do dzieła!