Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem
NOWY PRZEPIS
łatwe
102 osoby zapisały

Składniki
1 pęczek
1 opakowanie
1 łyżka
1 łyżeczka
100 gramów
50 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę umyj, rozdrobnij, zalej 1,2l gorącej wody i gotuj na wolnym ogniu ok 20 minut.
Krok 2
Gdy włoszczyzna zupełnie zmięknie dodaj zupę cebulową Knorr, przyprawę delikat i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Następnie zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
Krok 3
Do kielicha blendera włóż czosnek, pestki słonecznika, sezam i majeranek Knorr. Miksuj aż powstanie sos wlewając powoli wodę. Sos powinien naturalnie lekko zgęstnieć.
Krok 4
Zupę wlej do miseczek. Łyżką nałóż na wierzch sos dekorując powierzchnię zupy. Resztę sosu podawaj na boku. Dodaj ulubione świeże zioła.

Dobra rada:
Taki kremowy słonecznik możesz również używać do innych dań, np. jako sos do sałatek.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem
Nie tylko rosół nadaje się do podania podczas uroczystego posiłku czy niedzielnego obiadu. Szukasz pomysłu na popisowe pierwsze danie? Kremowa zupa warzywna ze słonecznikiem i majerankiem z naszego przepisu nie tylko świetnie smakuje, ale też efektownie wygląda. Wszystko za sprawą niebanalnego dodatku w postaci gęstego sosu z pestek słonecznika, czosnku, majeranku i sezamu. Czas na wypróbowanie tej receptury!
Dla kogo?
Zupa z pestkami słonecznika i majerankiem to propozycja w sam raz dla fanów warzywnych smaków i nieoczywistych rozwiązań kulinarnych.
Na jaką okazję?
Kremową zupę warzywną ze słonecznikiem podawaj zawsze wtedy, gdy chcesz zrobić wrażenie na gościach. Rodzice albo znajomi z pracy wpadają w odwiedziny? Spraw im kulinarną niespodziankę!
Czy wiesz, że?
Miłośnicy pikantnych smaków mogą wzbogacić sos ostrą papryką, która dobrze komponuje się ze słonecznikiem.
Dla urozmaicenia:
Do gęstych zup warto serwować świeże pieczywo, np. bagietkę. Kromki z odrobiną oliwy oraz czosnku polecamy podpiec w piekarniku przez kilka minut.