Zupa krem z selera – selerowa: przepis na rosole | Przepisy.pl pixel

Zupa krem z selera

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

61

heart
2142 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1245 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1680 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

4 ziarna

2 sztuki

4 ziarna

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włóż do garnka wszystkie składniki, z wyjątkiem śmietany, i zalej około 2 litrami wody. Następnie ugotuj na wolnym ogniu intensywny rosół.

Zupa krem z selera - Krok 1

Krok 2

Wyjmij marchew, mięso i przyprawy z garnka.

Zupa krem z selera - Krok 2

Krok 3

Rosół zmiksuj z pozostałymi w nim warzywami.

Zupa krem z selera - Krok 3

Krok 4

Dopraw zupę kostką Rosołu z kury Knorr, a następnie zapraw ją śmietaną. Podawaj.

Zupa krem z selera - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

27

Opinie o przepisie

  • Natalia

    Natalia , 19.03.2020

    Tak* Ja dodałabym Łyżkę masła do zupy oraz dorobiła chipsy z selera z oliwą z oliwek z płatkami soli

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Kusmierek

    Agnieszka Kusmierek , 26.02.2020

    zupa rewelacyjna, wszystkim smakowała...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Bałczewska

    Kinga Bałczewska , 12.03.2019

    Ja zmiksowałam wszystkie warzywa,selera dałam więcej niż w przepisie i przyprawilam chili i kolendrą...pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • , 09.11.2016

    dla ostrości dodałam chili i mielonych ziaren kolendry i wyraźnie zyskała na smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łucja Weronika

    Łucja Weronika , 28.05.2016

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 07.02.2016

    Przepis trochę nieścisły no i nie zgadza się ze zdjęciami. Zupa wyszła trochę mdła, zdecydowanie czegoś brakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena S.

    Bożena S. , 01.06.2015

    Dobra i łatwa do zrobienia polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Baran

    Ryszard Baran , 23.11.2014

    Ja po śniadaniu a tu zaś jedzonko-litosci-

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 23.11.2014

    Zupka pyszota polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władysław Szmatoła

    Władysław Szmatoła , 23.11.2014

    Podajcie przepisy dla jednej osoby - trudne - nic nie jest łatwe - wystarcz pomyśleć, może po współpracować z lodówką.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Grzaneczka

    Dorota Grzaneczka , 23.11.2014

    Nie probowalam jeszcze selerowej zupy kremowej.Jak smakuje podobnie jak;salatka z selera(m/inn orzeszki,rodzynki)?,czemu nie...moze byc smaczna.Nie sprobujesz,nie ocenisz....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anka Hanzel

    Anka Hanzel , 23.11.2014

    Wystarczy przygotować zupę na bulionie warzywnym, który łatwo można samemu przygotować. No i olać tego Knorra niby mało- ale to chemiczny kał.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Konecki

    Krzysztof Konecki , 23.11.2014

    Od selera się zadziera ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Jarząbek

    Ela Jarząbek , 22.11.2014

    Lubię fajne zupki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Wudkiewicz-Madejczyk

    Emilia Wudkiewicz-Madejczyk , 22.11.2014

    A my w domu lubimy kremy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Selerski

    Grzegorz Selerski , 22.11.2014

    A ja nie jestem kanibalem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kosmala

    Elżbieta Kosmala , 22.11.2014

    Twoja corka nie lubi kremowych zup

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Kazimierczuk

    Elzbieta Kazimierczuk , 22.11.2014

    Wszystko ,,,ale nie to ,,nie lubie selera,i juz,,,,,ponoc zdrowy,,,,smacznego,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Wolański

    Krzysztof Wolański , 22.11.2014

    Marek Wilk ma rację: albo spirytus, albo zapalony zimny ogień. Inaczej się nie da.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Łakomska-Sitkiewicz

    Ania Łakomska-Sitkiewicz , 22.11.2014

    Jadłam.Pyszny:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Buller

    Monika Buller , 22.11.2014

    zupa to taka że widzę co jem, a krem to dla dzieci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Wilk

    Marek Wilk , 22.11.2014

    Co w nim rozgrzewa dolewasz spirytusu haha...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 22.11.2014

    Danuta, zapraszamy na http://www.przepisy.pl/. Na pewno znajdziesz coś dla siebie. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Bn

    Danuta Bn , 22.11.2014

    A przepisy na dania bezmięsne były by mile widziane.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Ryszard Skoczylas

    Krzysztof Ryszard Skoczylas , 22.11.2014

    U mnie fasolowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Orzoł

    Ela Orzoł , 22.11.2014

    Wspaniały pomysł na dzisiejszy obiad.. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kulinarny Duet

    Kulinarny Duet , 22.11.2014

    Super pomysł :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem z selera - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa szczawiowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem z seleraZupa krem z selera

Zupy kremy zdobyły już sporą popularność. Nic w tym zaskakującego – są uniwersalne i dobrze sprawdzają się podczas uroczystych posiłków. Łatwo je podać w ciekawy sposób, np. robiąc na nich dekoracje ze śmietany lub octu balsamicznego. Jeśli zastanawiasz się nad tym, z jakich warzyw przygotować taką zupę, przygotuj krem z selera. Rzadko jest używany jako główny składnik potraw. Czas to zmienić za sprawą wyśmienitej zupy krem z selera.

Dla kogo?

Żeby krem z selera miał bogaty smak, przygotuj go na wyrazistym bulionie z mięsa i włoszczyzny. Selera gotuj razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami, a następnie zmiksuj całość, wyciągając wcześniej mięso oraz marchewkę. Dzięki temu zupa będzie miała jasny kolor i wyrazistszy posmak selera. Przepisem na zupę krem z selera zainteresują się wszyscy wielbiciele nieoczywistych smaków.

Na jaką okazję?

W Polsce zupy są uwielbiane! Wielu smakoszy nie wyobraża sobie rozpoczęcia obiadu w inny sposób. Zupa selerowa – krem to kapitalna przystawka, która wprowadzi odrobinę elegancji do jadalni nawet w najzwyklejszy dzień w środku tygodnia.

Czy wiesz, że?

Na koniec gotowania selerowy krem dopraw według uznania i zabiel śmietaną. Pamiętaj, żeby nie wlewać jej bezpośrednio do gorącej zupy, ale wcześniej zahartować. Nie musisz tego robić, jeśli używasz słodkiej śmietanki do zup.

Dla urozmaicenia:

Krem z selera serwuj z chrupiącymi dodatkami: małymi grzankami albo groszkiem ptysiowym. Dobrym pomysłem na podanie zupy selerowej będzie także przelanie jej do filiżanek i serwowanie z paluszkami z ciasta francuskiego. Tego typu akcenty świetnie pasują do kremu z selera. Przepis więc możesz modyfikować na wiele, bardzo apetycznych sposobów.