Kremówka na cieście francuskim! przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremówka na cieście francuskim!

Autor: Agnieszka Przyborowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 litry

1 szklanka

2 sztuki

4 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej równo ciasto francuskie, ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, piec 10 minut, wystudzić. To samo zrobić z drugim ciastem francuskim.

Krok 2

Przygotować masę budyniową. Mleko zagotować, odlać 3 szklanki mleka. Do gotującego mleka dodać cukier kryształ, cukry waniliowe, masło lub margarynę, wymieszać, wszystko musi się to zagotować. W odlanym mleku rozprowadzić budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.

Krok 3

Na gotujące się mleko (ściągnąć z ognia) wlać mleko z budyniami i mąką, mieszać energicznie, aż powstanie budyń. Gotować jeszcze 2 minuty, żeby budyń stracił surowy smak.

Krok 4

Przestudzoną masę budyniową wylać na ciasto francuskie, przykryć drugim. Posypać cukrem pudrem. Można również udekorować czekoladą. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremówka na cieście francuskim! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremówka na cieście francuskim! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremówka na cieście francuskim! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremówka na cieście francuskim! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremówka na cieście francuskim! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremówka na cieście francuskim! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremówka na cieście francuskim! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremówka na cieście francuskim! - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej