Krewetki w tajskim sosie chilli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki w tajskim sosie chilli

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

4 łyżki

200 mililitrów

2 sztuki

3 łyżki

24 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki umyj i usuń czarną żyłkę.

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i masło* i wrzuć posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Chwilę podsmaż, a następnie dodaj krewetki.

Krok 3

Smaż do czasu, gdy krewetki uzyskają intensywnie różowy kolor, po czym wlej sos chili, sok z cytryny, pieprz oraz sól.

Krok 4

Wymieszaj i przełóż krewetki na talerzyki. Polej je sosem z patelni i posyp kolendrą. Podawaj z białym pieczywem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki w tajskim sosie chilli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej