Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami
NOWY PRZEPIS
średnie
30116 osób zapisało

Składniki
ciasto:
2 szklanki
0.5 szklanki
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 szczypta
pianka budyniowa:
6 sztuk
1 szklanka
2 sztuki
4 łyżki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło siekamy z przesianą mąką i cukrem. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy.

Krok 2
Dodajemy jajko, żółtka, sól i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Odkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Krok 3
Po upływie czasu ciasto wyjmujemy z lodówki. Wałkujemy je na wielkość blaszki. Przekładamy do blaszki i delikatnie nakłuwamy widelcem.

Krok 4
Białka ubijamy na sztywno. Następnie powoli dodajemy cukier puder. Dodajemy budyń, łyżeczka po łyżeczce. Ciągle miksując wlewamy powoli olej.

Krok 5
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Piankę budyniową wykładamy na spód. Posypujemy owocami, lekko je wciskamy. Pieczemy przez ok. 40 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami
Przepisu na kruche ciasto z budyniową pianką i owocami nie może zabraknąć w deserowym repertuarze. Punkt obowiązkowy zwłaszcza w miesiącach, kiedy dostęp do świeżych, sezonowych owoców jest niemalże nieograniczony. Ciasto z budyniem wygląda nad wyraz apetycznie, a jeszcze lepiej smakuje.
Dla kogo?
Dla kucharzy, którzy lubią kombinować i oczekują nieco bardziej wymagających wyzwań niż tylko zmiksowanie wszystkich składników i umieszczenie ich w foremce.
Na jaką okazję?
Efektowne ciasto z budyniem i owocami uświetni każdą ważną uroczystość. Organizujecie przyjęcie z okazji urodzin, imienin albo zdanego egzaminu? Z takim deserem poczujecie się naprawdę odświętnie.
Czy wiesz, że?
Przepis na kruche ciasto z budyniową pianką wykorzystacie również do zrobienia różnorodnych tart. Bez dodatku cukru stworzycie podstawę wytrawnego przysmaku.
Dla urozmaicenia:
Dodatkową warstwę owoców można ułożyć między kruchym ciastem a budyniową pianką.