Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką
NOWY PRZEPIS
średnie
1724 osoby zapisały

Składniki
ciasto:
300 gramów
150 gramów
1 łyżeczka
3 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
masa budyniowa:
3 sztuki
120 gramów
0.5 opakowania
40 gramów
30 mililitrów
200 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem. Po chwili dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie porcje jedną większą drugą mniejszą, formujemy wałki, zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy na 1 h do zamrażalnika.

Krok 2
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy większa część ciasta, delikatnie przyklepujemy. Pieczemy do zarumienienia ok 20 min. Pozostawiamy do wystudzenia.

Krok 3
Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy po łyżce cukier oraz cukier waniliowy, aż powstanie lśniąca i sztywna piana. Po chwili wsypujemy budyń oraz wlewamy powoli olej. Dalej delikatnie miksujemy do połączenia się składników.

Krok 4
Powstałą masę przelewamy na podpieczony spód. Następnie układamy maliny ( nie rozmrażamy ich wcześniej).

Krok 5
Pozostałą część ciasta ścieramy na wierzch. Pieczemy ok 40 min do zarumieniania. Gotowe ciasto posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką
Kruche ciasto z malinami i lekko budyniową pianką
Pewnie większość z nas lubi ciasto z malinami i budyniem. To świetny wypiek, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo łatwe. Przepis na kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką powinien być zawsze pod ręką!
Dla kogo?
Dla zabieganych. Osoby, które mają bardzo dużo rzeczy do zrobienia w ciągu dnia, na pewno docenią prostotę ciasta kruchego z malinami. Połączenie składników i pieczenie przygotowanego ciasta nie pochłonie więcej niż godziny. W czasie pieczenia ciasta możesz zająć się innymi domowymi obowiązkami. Ciasto kruche z malinami to również doskonała propozycja dla wszystkich łasuchów. Połączenie kwaskowych owoców i delikatnie słodkiego ciasta na pewno zaspokoi kubki smakowe wielbicieli wypieków.
Na jaką okazję?
Ciasto kruche z malinami i lekką budyniową pianką to znakomita propozycja nie tylko na niedzielny deser. Możesz podać to kruche ciasto z malinami podczas dowolnego spotkania towarzyskiego. Przepis okaże się bardzo pomocny również wtedy, gdy czeka cię niezapowiedziana wizyta. Raz-dwa połącz składniki i włóż ciasto do piekarnika. Gdy Twój gość już się zjawi, powita go fantastyczny aromat pieczonego ciasta kruchego z malinami.
Czy wiesz, że?
Ciasto kruche z malinami będzie jeszcze lepsze, gdy cukier krystaliczny z przepisu zamienisz na cukier puder. Dzięki temu znacznie skrócisz czas wyrabiania ciasta. Kruchy spód możesz także rozwałkować i w blaszce ponakłuwać widelcem. To sprawi, że podczas pieczenia ciasto nie będzie zbyt wysoko i nieregularnie rosło.
Dla urozmaicenia:
Aby twoje ciasto za każdym razem było odrobinę inne, użyj różnych owoców. Maliny z powodzeniem możesz zastąpić jagodami, śliwkami czy brzoskwiniami. Gotowe i wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem, a będzie wyglądać jeszcze apetyczniej. Gdy podajesz delikatnie ciepłe ciasto, możesz dodać do niego gałkę ulubionych lodów – najlepiej waniliowych. Wrażenia smakowe na pewno będą oszałamiające!