
Składniki
280 mililitrów
340 gramów
60 gramów
60 gramów
1 łyżeczka
280 mililitrów
1 łyżeczka
140 mililitrów
4 łyżki
280 mililitrów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
Krok 2
Utrzyj oliwę, 60g cukru, brandy, sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową. Stopniowo dosypuj mąkę i zagnieć na gładkie, jednolite ciasto. Formuj w owalne bułeczki i układaj na blaszce wyłożonej pergaminem. Nie układaj zbyt ciasno!
Krok 3
Piecz przez ok.20-30 min w temperaturze 180 stopni.
Krok 4
Miód połącz ze 120g cukru i wodą, podgrzej i gotuj przez ok.5 min. cały czas mieszając. Zestaw z ognia, ostudź. Gdy kruche ciasteczka będą już zimne maczaj je w ostygniętym syropie i posyp posiekanymi orzechami i cynamonem.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej