Kruche miodowe ciasteczka rodem Grecji przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kruche miodowe ciasteczka rodem Grecji

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

280 mililitrów

340 gramów

60 gramów

60 gramów

1 łyżeczka

280 mililitrów

1 łyżeczka

140 mililitrów

4 łyżki

280 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i sodą.

Krok 2

Utrzyj oliwę, 60g cukru, brandy, sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową. Stopniowo dosypuj mąkę i zagnieć na gładkie, jednolite ciasto. Formuj w owalne bułeczki i układaj na blaszce wyłożonej pergaminem. Nie układaj zbyt ciasno!

Krok 3

Piecz przez ok.20-30 min w temperaturze 180 stopni.

Krok 4

Miód połącz ze 120g cukru i wodą, podgrzej i gotuj przez ok.5 min. cały czas mieszając. Zestaw z ognia, ostudź. Gdy kruche ciasteczka będą już zimne maczaj je w ostygniętym syropie i posyp posiekanymi orzechami i cynamonem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche miodowe ciasteczka rodem Grecji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche miodowe ciasteczka rodem Grecji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche miodowe ciasteczka rodem Grecji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche miodowe ciasteczka rodem Grecji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche miodowe ciasteczka rodem Grecji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche miodowe ciasteczka rodem Grecji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche miodowe ciasteczka rodem Grecji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche miodowe ciasteczka rodem Grecji - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Pejzanka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej