
Składniki
null
null
1 łyżka
null szczypt
1 łyżka
1 łyżeczka
50
3 łyżki
null
250 gramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka umyj, natrzyj solą i roztartą bazylią, oprósz pieprzem i polej stopionym masłem.
Krok 2
Ułóż w brytfance i włóż do gorącego piekarnika. Nagrzanego do temperatury 190 stopni.
Krok 3
Porzeczki sparz i przetrzyj przez sito.
Krok 4
Dodaj wino, rosół Knorr, cukier i cynamon. Zagotuj, po czym wlej łyżkę zimnej wody zmieszaną z mąką ziemniaczaną.
Krok 5
Upieczone udka przełóż na półmisek. Sos, który wytworzył się przy pieczeniu połącz z sosem porzeczkowym i polej nim kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej