Kurze udka w sosie porzeczkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurze udka w sosie porzeczkowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

1 łyżka

null szczypt

1 łyżka

1 łyżeczka

50

3 łyżki

null

250 gramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka umyj, natrzyj solą i roztartą bazylią, oprósz pieprzem i polej stopionym masłem.

Krok 2

Ułóż w brytfance i włóż do gorącego piekarnika. Nagrzanego do temperatury 190 stopni.

Krok 3

Porzeczki sparz i przetrzyj przez sito.

Krok 4

Dodaj wino, rosół Knorr, cukier i cynamon. Zagotuj, po czym wlej łyżkę zimnej wody zmieszaną z mąką ziemniaczaną.

Krok 5

Upieczone udka przełóż na półmisek. Sos, który wytworzył się przy pieczeniu połącz z sosem porzeczkowym i polej nim kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurze udka w sosie porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurze udka w sosie porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurze udka w sosie porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurze udka w sosie porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurze udka w sosie porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurze udka w sosie porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurze udka w sosie porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurze udka w sosie porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej