
Składniki
250 gramów
10 gramów
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Chleb pokrój na kromki i wysusz w piekarniku. Kromki ułóż w dużym naczyniu, dodaj skórkę z cytryny i zalej 5 l wrzącej posłodzonej wody. Przykryj ściereczką i pozostaw na 4 godziny.
Krok 2
Po tym czasie przecedź i dodaj drożdże, zostaw na 5 godzin. Przecedź.
Krok 3
Zlej do butelek, do każdej włóż 3 rodzynki i ziarenko ryżu. Zamknij. Postaw w chłodne miejsce. Przetrzymywaj w pozycji leżącej. Kwas gotowy jest do spożycia po 2 dniach. Przed otworzeniem nie wstrząsać butelką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej