Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne
średnie
131 osób zapisało

Składniki
250 mililitrów
150 gramów
100 gramów
200 gramów
4 sztuki
3 łyżki
250 gramów
1 szklanka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżeczki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnuszku wymieszaj kawę z miodem. Zagotuj, pozostaw do ostygnięcia, następnie wlej koniak.

Krok 2
W dużym naczyniu wymieszaj jajka z cukrem i olejem.

Krok 3
W osobnym naczyniu zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, goździkami, imbirem, orzechami i rodzynkami.

Krok 4
Do naczynia z jajkami, cukrem i olejem dokładaj stopniowo mąkę z dodatkami oraz kawę z miodem i ucieraj, aż powstanie gładkie ciasto (można mikserem).

Krok 5
Gotowe ciasto włóż do natłuszczonej formy i piecz przez godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej