Lody bakaliowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody bakaliowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

50 gramów

50 gramów

5 sztuk

50 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sparz orzechy zimną wodą, po czym obierz ze skórki i drobno posiekaj.

Krok 2

Umyj rodzynki i figi, a następnie drobno pokrój figi.

Krok 3

Żółtka utrzyj z cukrem na jednolitą masę, a następnie wlej gorące mleko i podgrzej na małym ogni, aż zgęstnieje. Nie gotuj.

Krok 4

Następnie szybko ozięb, wlej do maszynki do kręcenia lodów do połowy wysokości. Dodaj bakalie.

Krok 5

Wstaw do zamrażalnika, włącz maszynkę i kręć, aż masa zgęstnieje. Pozostaw w zamrażalniku na 2-3 godzin.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody bakaliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody bakaliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody bakaliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody bakaliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody bakaliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody bakaliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody bakaliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody bakaliowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej