Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa"
łatwe
26 osób zapisało

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrób 2 kulki lodów: większą z brzoskwiniowych i mniejszą z ananasowych. Włóż je na talerzu do zamrażalnika na 30 minut.
Krok 2
Przytnij 5 rurek waflowych: 4 krótsze kawałki będą nogami żyrafy, jeden dłuższy – szyją.
Krok 3
Na talerz nałóż porcję bitej śmietany.
Krok 4
W większą kulkę lodów wyjętych z zamrażalnika wetknij 4 krótsze rurki z jednej strony i piątą dłuższą z drugiej strony. Następnie postaw żyrafę na bitej śmietanie.
Krok 5
Na końcu szyi umieść głowę żyrafy z mniejszej kulki lodów.
Krok 6
Z polewy czekoladowej zrób żyrafie rogi i pyszczek, z gwiazdek oczy, a z listków mięty uszy.
Krok 7
Deser z lodami udekoruj żelkami, posypką i listkami mięty.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa"
Sekretem udanych deserów lodowych jest m.in. ich efektowne podanie. Lody owocowe z rurkami waflowymi „żyrafa” są godne polecenia dla każdego, kto szuka inspiracji na oryginalny deser. Będziesz potrzebować do tego zaledwie kilku składników, a sam proces przygotowywania jest dosyć prosty. Pamiętaj o tym, aby uformowane kulki lodów owocowych włożyć na talerzu do zamrażalnika na około pół godziny – dzięki temu dłużej zachowają spójną konsystencję. Wybierając swój ulubiony smak lodów, możesz nadawać żyrafie różne kolory. Owocowe kulki świetnie skomponują się z bitą śmietaną – dodatkowo warto obtoczyć je w kolorowych posypkach cukierniczych lub wiórkach kokosowych. Nogi i szyję żyrafy świetnie będą imitowały waflowe rurki z ciemniejszymi paskami. Do lodów dodaj ewentualnie świeże owoce lub mus malinowy. Deser przygotowany według tego przepisu sprawdzi się na różnego typu przyjęciach. Będzie również dobrym wyborem na podwieczorek. Zobacz, jak łatwo przygotować lody owocowe z rurkami waflowymi „żyrafa”.