
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Za pomocą rozpuszczonej polewy czekoladowej namaluj na talerzu fale.
Krok 2
Z lodów Big Milk Trio Biscotta zrób dużą kulkę i umieść ją między falami z polewy.
Krok 3
Melona wraz ze skórką pokrój w cienkie paski i połóż obok czekoladowych fal.
Krok 4
Teraz dołóż żelki, tak aby powstały długie macki ośmiornicy. Na kulce lodów zrób z malin duże oczy, a z kawałków mandarynki usta. Deser udekoruj listkami świeżej mięty.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser dla dzieci "Ośmiornica"
Deser lodowy „ośmiornica” łączy w sobie wiele smaków, jest bardzo kolorowy i szybki w przygotowaniu. Przyrządzisz go w zaledwie kilka chwil. Najważniejszym składnikiem są oczywiście lody. Wykorzystaj np. śmietankowo-ciasteczkowe, które doskonale będą kontrastowały z kolorowymi dodatkami. Z gałki lodów stwórz głowę morskiego stworzenia, a następnie czekoladową polewą namalujesz fale na talerzu. Dołóż również macki ośmiornicy – zrób je z kawałków cienko pokrojonego melona i podłużnych żelków. W tej roli sprawdzą się też różnego rodzaju kremy i masy, którymi dorobisz dowolne dekoracje na talerzu. Można także wykorzystać do tego cienko pokrojone kiwi lub cząstki arbuza. Oczy ośmiornicy uformuj z malin, a usta z mandarynki. Zamiast nich pasować będą też jagody albo truskawki. Talerz z lodami udekoruj dużą ilością mięty, która będzie przypominać morską roślinność. Baw się formą deseru i ozdabiaj go razem ze swoimi bliskimi. Co jeszcze do niego dodasz? Podziel się swoimi pomysłami w komentarzu.