Deser z lodami śmietankowymi "Wieloryb"
łatwe
54 osoby zapisały

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Za pomocą roztopionej polewy czekoladowej namaluj na talerzu okrągłe fale. Najlepszy efekt osiągniesz, jeśli zrobisz je na niebieskim talerzu.
Krok 2
Z lodów śmietankowych Big Milk Trio Biscotta zrób dużą kulkę i umieść ją na środku, pomiędzy falami. To będzie wystający z wody wieloryb.
Krok 3
Odetnij cząstkę śliwki, a następnie wykrój z niej mały trójkąt. Umieść go na talerzu – to będzie tylna płetwa wieloryba. Z pozostałej części śliwki wytnij jeden dłuższy pasek oraz dwa mniejsze. Umieść je na lodach śmietankowych, tworząc w ten sposób usta wieloryba.
Krok 4
Z pestek dyni zrób oczy. Efekt tryskającej wody uzyskasz, wieńcząc kompozycję listkami mięty. Deser podawaj od razu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser z lodami śmietankowymi "Wieloryb"
Czy prosta kulka lodów może być bazą zabawnego deseru? Przekonaj się, że tak, przyrządzając deser „wieloryb”. Podstawą są lody dobrej jakości, o wybranym przez Ciebie smaku. Sprawdzą się np. śmietankowe, karmelowe oraz ciasteczkowe, ponieważ dobrze będzie na nich widać dodatki. Wybierz talerz w kolorze wody: niebieski albo granatowy, i zrób na nim fale z roztopionej czekolady – gorzkiej albo mlecznej. Na środku nałóż kulkę lodów i baw się dekorowaniem jej. Zrób usta zwierzątka z cząstki śliwki, a oczy z pestek dyni. Innym pomysłem jest wykorzystanie pokrojonych orzechów włoskich, rodzynków lub drażetek czekoladowych. Tylną płetwę wykonaj ze śliwki, przekrojonego na pół plasterka kiwi lub z kawałków czekolady. Zamiast listków mięty, dla uzyskania efektu tryskającej wody, wykorzystaj gotowe listki z czekolady albo kawałki wybranych owoców. Deser z lodami śmietankowymi „wieloryb” podawaj mocno schłodzony. Mamy nadzieję, że przygotowanie słodkiej przekąski z naszym przepisem będzie dla Ciebie prawdziwą radością.