Deser z lodami "Sowa" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser z lodami "Sowa"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
77 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z lodów czekoladowych Big Milk Trio Caramella zrób kulkę. Spłaszcz ją z jednej strony i umieść na środku talerza płaską stroną ku górze.

Krok 2

Z lodów śmietankowych zrób taką samą kulkę i umieść ją na lodach czekoladowych. W ten sposób powstanie duża dwusmakowa kulka lodowa.

Krok 3

Z wafla nugatowego wytnij dwa duże trójkąty, to będą skrzydła sowy. Umieść je po bokach lodowej kulki.

Krok 4

Z przekrojonej na pół borówki zrób duże sowie oczy. Nad nimi umieść dwa małe listki mięty sterczące ku górze.

Krok 5

Z wafla nugatowego wytnij trzy małe trójkąty. Dwa z nich umieść nad oczami jako uszy. Z ostatniego zrób dziób, wtykając go pomiędzy oczami.

Krok 6

Truskawkę przekrój wzdłuż na pół. Z połówek wytnij małe trójkąciki i zrób z nich ptasie nóżki. Każdą nogę wykonaj z trzech trójkącików, umieszczając je u spodu lodów czekoladowych. Deser udekoruj miętą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser z lodami "Sowa" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser z lodami "Sowa" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser z lodami "Sowa" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser z lodami "Sowa" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser z lodami "Sowa" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser z lodami "Sowa" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser z lodami "Sowa" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser z lodami "Sowa" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lody rabarbarowe
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser z lodami "Sowa"Deser z lodami "Sowa"

Deser z lodami „sowa” to ciekawa propozycja, która sprawdzi się świetnie zarówno na przyjęciu, jak i na co dzień. „Sowę” przygotuj na płaskim talerzu schłodzonym wcześniej w zamrażarce. Robienie tego deseru to przede wszystkim zabawa. Wybierz dowolny smak lodów – kolorystycznie najlepiej sprawdzą się czekoladowe, śmietankowe i karmelowe. Do zrobienia uszu, dzioba i skrzydeł wykorzystaj wafel nugatowy albo andruty. Sprawdzą się też herbatniki, biszkopty lub kawałki czekolady (którą warto wcześniej schłodzić w lodówce). Oczy wykonaj z borówek. Dobre będą również ciemne winogrona, rodzynki sułtańskie, orzechy w czekoladzie lub kolorowe drażetki. Kawałki truskawek albo brzoskwiń będą z kolei imitować sowie pazurki. Gotowy deser udekoruj rozpuszczoną czekoladą, najlepiej mleczną lub karmelową, a także świeżymi owocami. Jeśli deser ma być jeszcze bardziej słodki, użyj syropu klonowego lub czekoladowego. Sprawdź, jak łatwo i szybko można przygotować zabawny deser. Podziel się swoją opinią na temat naszego przepisu.