Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
129 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

233 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

203 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 łyżka

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

200 gramów

2 sztuki

0.25 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia podziel na cztery jednakowe medaliony. Następnie skrop olejem i posyp przyprawą do ryb Knorr – odstaw na 15 minut.

Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - Krok 1

Krok 2

Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. W misce połącz sos sojowy, podgrzany miód, imbir, oraz sok z limonki. Wszystko wymieszaj a następnie do miski włóż kawałki ryby – wymieszaj dokładnie.

Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane medaliony wyłóż na blachę z pergaminem, posyp sezamem i wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika, piecz 8 minut. Pozostałą marynatę zlej do rondelka i zagotuj, zmniejsz ogień i odparuj. Na koniec dodaj pokrojoną kolendrę.

Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - Krok 3

Krok 4

W tym czasie rozgrzej patelnię, wlej pozostały olej sezamowy i przesmaż pokrojoną w piórka szalotkę. Dodaj po chwili cukrowy groszek i smaz razem 2-3 minut. Dopraw do smaku odrobina sosu sojowego i posiekanej papryczki chilli.

Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - Krok 4

Krok 5

Fasolkę wyłóż na talerze, na środku połóż porcje ryby. Całość polej przygotowanym sosem, udekoruj danie listkami kolendry i podawaj.

Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do takiej ryby będzie jaśminowy ryż.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowymŁosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym

Co prawda Polskę i Japonię dzielą tysiące kilometrów, ale z azjatycką kuchnią jest nam całkiem po drodze. Nic dziwnego, w końcu łączy świeże produkty z prostotą wykonania. Masz ochotę na coś pysznego z wyczuwalną nutą Orientu? Przepis na łososia teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym czeka w gotowości!

Dla kogo?

Egzotyczne wakacje bez wychodzenia z domu. Zamiast pakować walizki nałóż na talerz kolejną porcję łososia w niezrównanej, japońskiej marynacie.

Na jaką okazję?

Poznaj Azję od kuchni! Łosoś z dodatkami łagodnie wprowadzi początkujących kucharzy w świat orientalnych przepisów. Tym bardziej zaprawionym w bojach przyda się odmiana, bo nie ma nic gorszego niż nuda na stole.

Czy wiesz, że?

Nazwa „teriyaki” dotyczy japońskiej sztuki kulinarnej, skupiającej się na grillowaniu lub pieczeniu mięsa i ryb. Termin pochodzi od słowa teru – świecić, odnoszącego się do marynaty. Przez dużą ilość cukru powinna ona nadawać reszcie składników efekt błysku.

Dla urozmaicenia:

Przygotowując łososia teriyaki, najlepiej jest łączyć go z pikantnymi przyprawami i dodatkami. W przypadku wołowiny i wieprzowiny trafniejszym wyborem będą łagodne warzywa gotowane na parze.