Koreański Stir Fry z szpinakiem i omletem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Koreański Stir Fry z szpinakiem i omletem

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
89 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

0.5 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

200 gramów

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pół kostki Knorr zagotuj z 200 ml wody. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Imbir oraz czosnek obierz i dobrze posiekaj lub zetrzyj. Szpinak oraz pak choi umyj, osusz i porwij na mniejsze liście.

Krok 2

Na nie przywierającej patelni podsmaż na oleju sezamowym czosnek oraz imbir. Po chwili smażenia dodaj przyprawę Knorr i wbij jaja. Smaż podobnie jak smaży się jajecznicę i przełóż ścięte jajka na osobną miseczkę.

Krok 3

Grzyby pokrój na mniejsze kawałki i smaż na patelni po jajkach. Jak będę rumiane dodaj szpinak, pak choi i makaron. Wlej bulion i duś wszystko na dużym ogniu przez 1 minutę.

Krok 4

Posiekaj dymkę. Wraz z miodem i wcześniej usmażonymi jajkami dodaj na patelnię. Całość smaż kilka minut aż składniki się połączą. Od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz przygotować wersję wegańską jaja zastąp cukinią. Do makaronu możesz dodać prażone ziarna sezamu. Świetnie smakuje z kimchi.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koreański Stir Fry z szpinakiem i omletem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koreański Stir Fry z szpinakiem i omletem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koreański Stir Fry z szpinakiem i omletem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koreański Stir Fry z szpinakiem i omletem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koreański Stir Fry z szpinakiem i omletem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koreański Stir Fry z szpinakiem i omletem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koreański Stir Fry z szpinakiem i omletem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koreański Stir Fry z szpinakiem i omletem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koreański Stir Fry z szpinakiem i omletem Koreański Stir Fry z szpinakiem i omletem

Koreańskie specjały nie są polskim smakoszom jeszcze tak dobrze znane, jak japońskie sushi czy chińskie sajgonki. Czas zatem na krótką lekcję koreańskiego dla początkujących. Swój pierwszy stir fry, ze szpinakiem i omletem, przygotujecie w zaledwie 20 minut! Nie czekajcie na dzwonek – lepiej od razu przejść do kuchni. 

Dla kogo?

Przepis na stir fry pomoże poznać podstawy kuchni koreańskiej. Przekonacie się, że jest nie tylko pyszna, różnorodna, ale też niezbyt skomplikowana. Z tym doświadczeniem poradzi sobie każdy kucharz.

Na jaką okazję?

Według koreańskich zwyczajów do stołu najlepiej jest siadać w jak największym gronie. Stir fry to idealny pretekst, by zebrać całą rodzinę w jednym miejscu o tej samej porze.

Czy wiesz, że?

Młode głąby użytej w przepisie kapusty chińskiej – pak choi – można spożywać na surowo. Jednak po krótkim podsmażeniu lub zblanszowaniu smakują delikatniej.

Dla urozmaicenia:

Popularnymi dodatkami do koreańskich potraw są kimchi (mieszanka fermentowanej kapusty i rzodkwi) oraz doenjang (pasta ze sfermentowanej soi).