
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 pęczek
4 sztuki
100 gramów
100 gramów
3 łyżki
50 mililitrów
100 gramów
200 gramów
5 sztuk
4 cm
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby shitake zalej gotującą się wodą i odstaw, aż zmiękną. Następnie drobno je posiekaj. Pokrój również natkę kolendry. Imbir zetrzyj na tarce.

Krok 2
Wymieszaj mięso mielone, przyprawę Koreański Grill Knorr, pokrojone grzyby shitake, sos sojowy, kolendrę, olej sezamowy i imbir. Z powstałej masy uformuj 4 okrągłe hamburgery grubości ok. 1 cm.

Krok 3
Hamburgery smaż na grillu, decydując o stopniu wysmażenia według własnych upodobań. Aby średnio wysmażyć mięso, trzeba je grillować po 4 minuty z każdej strony. Gotowe hamburgery posmaruj sosem sweet chili.

Krok 4
Bułki opiecz z obu stron na złoty kolor. Na jednej połówce układają kolejno: usmażone mięso, ser i kapustę kimchi. Całość przykryj drugą połówką bułki z sezamem.


Dobra rada:
Jeśli nie masz kapusty kimchi, do sałatki użyj kapusty pekińskiej z majonezem i chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Koreański burger
Burgery od kilku lat świętują swoje sukcesy, a ich złota era zdaje się nie przemijać! Rozwijająca się kultura pysznych kanapek z wołowiną (i nie tylko) już dawno temu zerwała z wizerunkiem fast foodu i wyszła naprzeciw rosnącym oczekiwaniom konsumentów. Nie trzeba jednak wybierać się na miasto, by zjeść pyszną, świeżą bułkę z mięsem! Można ją przygotować w domu —podrzucamy pomysł na koreańskiego burgera!
Dla kogo?
Dla burgerowych smakoszy, a także miłośników oryginalnych pomysłów na lunche i obiady! I nie oszukujmy się — kto nie skusi się na pysznego burgera?
Na jakie okazje?
Obiady, lunche, a nawet posiłek do pracy, na który wszyscy będą patrzyli z zazdrością!
Czy wiesz, że?
Nazwa „burger” pochodzi do słowa „hamburger”, które było określeniem na kanapkę z mięsem. W okresie Złotej Gorączki w USA niemieccy osadnicy przygotowywali sobie na podróż dania z... Hamburga. Ciekawe, czy spodziewali się tak wielkiej popularności swojej przekąski na drogę?